Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det tar tid, krever kjøretrening og teoriprøve og dessuten koster det fort minst 30.000 kroner. Å få førerkort er ikke gjort i en fei, men å miste det kan gå langt raskere.

Det har vi igjen fått bekreftet etter at Utrykningspolitiet har hatt nattlige kontroller i Troms.

Natt til lørdag stilte de seg blant annet opp i Sørreisa. En av dem som kjørte inn i kontrollen var en 18-åring med ferskt førerkort. Og han kunne ikke kjøre videre etterpå.

Solid over grensen

Dette skriver politiet selv på Twitter:

Sørreisa: Tømmervika, trafikkontroll, bilfører 18 år, anm. for farts.overtr. 106 km/t i 60 km/t-sone, to dager gammelt førerkort beslaglagt.

Med 106 km/t i 60-sonen var 18-åringen solid over grensen for førerkortbeslag. Den går nemlig ved 86 km/t ved denne fartsgrensen. Og det stopper ikke der. Han blir også nødt til å kjøre opp på nytt.

– Når forsvinner egentlig prikkene i førerkortet?

Dobbelt opp med prikker

På dette området er det spesielle regler i starten. Alle som tar førerkort klasse B (personbil) får nemlig automatisk en prøvetid på to år.

Dersom man får førerkortet inndratt i denne tiden på grunn av lovbrudd i trafikken (for eksempel råkjøring), betyr det at man må avlegge full førerprøve på nytt, for å få førerkortet tilbake.

De som har førerkortet på prøvetid får også dobbelt så mange prikker i førerkortet som andre sjåfører.

Bøtesatsene: Så dyrt er det å kjøre for fort