Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nybilsalget har lenge vært høyt i Norge. I 2016 var det bedre enn på flere tiår, med 154.603 registrerte biler.

Nå begynner det for alvor å renne over på bruktmarkedet også.

Lenge var det mellom 57.000 og 61.000 biler tilgjengelig på finn.no, som er Norges største markedsplass for bruktbiler.

Men i år har tallene nådd nye høyder. I skrivende stund er det over 68.000 objekter til salgs.

Det betyr to ting: Du kan juble hvis du er på jakt etter ny bil, for det har aldri vært mer å velge mellom.

Skal du derimot selge, er det verre, fordi det er langt flere "konkurrerende" biler på markedet.

Denne forsvinner – kan være et kupp på bruktmarkedet

VW på topp

Selv om nybilmarkedet var bunnsolid i 2016, er likevel bruktmarkedet langt størrre. Over 460.000 bruktbiler skiftet eier i løpet av fjoråret.

Det er imidlertid slik at mange av de trendene som gjelder på nybilsalg også gjenspeiler seg i bruktmarkedet. For eksempel er VW det merket det finnes flest objekter av også på bruktmarkedet – der er det akkurat nå 9.693 VW å velge mellom.

– At det er slik er jo helt naturlig. Etterhvert som mange for eksempel skal bytte sin VW Golf i en ny, blir det en del modeller som må ut på bruktmarkedet, forteller Brooms bilekspert Benny Christensen.

Derfor stuper noen biler i verdi

Mange sliter med å selge

Han vet at det er mange som sliter med å selge bruktbilen sin akkurat nå. Og det er altså ikke tilfeldig. Broom-Benny har jobbet mange år i bransjen, også innen salg, og kjenner følelsen.

Brooms bilekspert, Benny Christensen, tror ikke bruktbilmarkedet vil bli noe dårligere framover.
Brooms bilekspert, Benny Christensen, tror ikke bruktbilmarkedet vil bli noe dårligere framover.

– Av og til er det bare som om ting stopper opp, uten at det er noe galt med bilen som skal selges. Da kan rett og slett forklaringen være at markedet er mettet for akkurat den modellen. Akkurat nå er nok det tilfellet for mange. I så fall er det to muligheter: Vente på bedre tider, altså håpe at antall objekter blir færre, eller sette ned prisen.

Det er mye å tjene på å selge bilen selv

Viktig å prute

Skal du handle bruktbil akkurat nå, er det lurt å ta seg god tid.

– Med det utvalget som er tilgjengelig gjelder det å tråle markedet. Sjekke biler opp mot hverandre og legge innsats i å sammenligne de ulike prisene, hva som er inkludert og hvilken stand bilen er i. Kjøpere som ikke har innbyttebil har alle kort på hånden, og det bør en bruke for alt det er verdt. Jeg har sagt det før og sier det igjen: Prut til du blir flau, sier Benny.

Slik lager du en attraktiv salgsannonse

Mye BMW

I forbindelse med at bruktmarkedet i stor grad følger nybilmarkedet, skulle en tro at Toyota var det merket som ligger på andreplass med antall biler på finn.no.

Men slik er det ikke. Der finner vi nemlig BMW. De ligger hårfint foran Toyota. Den tyske premiumbilprodusenten er representert med 6.171 biler, mens Toyota har 6.116.

– Her er det nok flere forklaringer. Men mye skyldes at det er mer populært å bruktimportere BMW enn Toyota, tror Brooms bilekspert.

Fortell oss hva du synes om bilen din i Brooms bilguide!

Mye elbiler

Den største utviklingen på bruktmarkedet har vært i antall tilgjengelig elbiler. På få år har en gått fra rundt 100 til nesten 2.000.

De som er ute etter en elbil, enten det er en liten Think til under 20.000 kroner, eller en nesten ny Tesla Model X til rundt millionen, har mye å velge mellom.

For øvrig er det 2.751 hybridbiler, 12 biler med gass som drivstoff – mens de to største fortsatt er bensin (22.049 biler) og diesel (41.398 biler).

– Slik nybilmarkedet er nå om dagen, ser jeg ikke for meg at det blir dramatiske endringer i antall objekter på bruktmarkedet på en stund, avslutter Broom-Benny.

Etter fem år skjer det noe med bruktbilprisene