87 prosent av bilister synes det er krevende å kjøre i høst  og vintermørket. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
87 prosent av bilister synes det er krevende å kjøre i høst og vintermørket. Illustrasjonsfoto: Scanpix.

9 av 10 sliter med dette!

Og nå er det høysesong! Vi gir deg tre gode tips for å forebygge!

87 prosent av bilister synes det er krevende å kjøre i høst- og vintermørket, heter det i en pressemelding fra DNb Skafeforsikring.

Når dette kombineres med dårlig sikt på grunn av frost, dugg eller skitt på rutene kan resultatet bli svært alvorlig.

Og det er bilførers ansvar å sørge for at sikten er god.

LES OGSÅ: Oppvarmet frontrute: Dette er helt genialt!

Vindusviskere viktig

– Gode vindusviskere, ren frontrute og riktige innstilte lys er avgjørende for å kjøre sikkert både med lav høstsol, på mørke regntunge kvelder og når vinteren setter inn, sier skadeleder i DNB Skadeforsikring, Anne Stine Eger Mollestad.

Eger Mollestad mener vindusviskerne er en slitedel som lett kan glemmes.

– Slitte vindusviskere lager striper på ruta og gir dårlig sikt. Sjekk at gummien på viskerne er hel og ren. Dersom den er slitt, så bytt viskere. De bør uansett byttes en gang i året. Et annet godt råd er å vaske vindusviskerne hver gang du fyller drivstoff, sier hun.

LES OGSÅ: SUV-ene er oftere innblandet i ulykker

Optisk bedrag

Frontruten er også en slitedel på bilen. Den burde sjekkes hver 80 000 kilometer fordi steinsprut, skraping av is, vindusviskere og skitt og smuss gir slitasje.

– Det er lite opplyst blant bileierne og det er lite fokus på det. En slitt og skadet frontrute kan gi et optisk bedrag på 10 meter i avstandsdømming. I mørket forsterkes denne effekten, sier markedsdirektør, Bente Birkeland i Hurtigruta Carglass.

LES OGSÅ: Denne frontruta trenger du aldri å skrape

Gratis å fikse steinsprut

Er du uheldig og får en steinsprutskade, bør denne repareres så fort som mulig. Nå som vi går inn i en kaldere periode er det også store muligheter for at steinsprutskaden vil sprekke, og da må ruten byttes.

En reparasjon av steinsprutskaden er kostnadsfritt hvis du har kasko eller delkasko forsikring – dette dekkes av forsikringsselskapet.

LES OGSÅ: Dette får UP til å se rødt

Is og dugg

En undersøkelse fra DNB Skadeforsikring gjennomført av Respons Analyse viser at nordmenn stort sett er flinke til å skrape vekk is og frost fra frontruten, men det slurves mer med sidevinduer og speil.

Vått og kaldt vær fører også til dugg på rutene og nærmest null sikt, og der er det mange sjåfører som synder i trafikken.

Tre tips

Dugg skyldes i første rekke kondens og høy luftfuktighet i bilen, og det finnes et utall kjerringråd og eksperttips for hvordan du kan unngå at vindene dugger.

Her tre enkle tips til hvordan du kan bedre sikten:

Hold bilen tørr

Et fuktig klima i bilen fører til dugg på rutene, så prøv å holde bilen så tørr som mulig innvendig. Sørg for god lufting i bilen, og sjekk at pollenfilter og luftingene ikke er tett. Du kan også benytte airconditionanlegget aktivt til å få tørrere luft i bilen.

Fjern fukt fra bilen

Sørg for at gulvmatter og lignende blir rengjort for is og skitt, og unngå å etterlate fuktige gjenstander i bilen. Fukt gjør også at det ofte danner seg is på innsiden av bilvinduene. Hvis du fjerner is fra vinduet må dette ikke bli liggende i igjen i bilen. Det samme gjelder for fjerning av dugg. Hvis for eksempel en fuktig klut blir liggende igjen i bilen, vil fuktigheten fremdeles være i bilen, og du vil oppleve samme problem igjen og igjen.

Hold bilen ren

En ren bil er en trygg bil, så sørg for er at rutene er rene, både innvendig og utvendig.

Vask rutene med duggfjerner. Du kan få kjøpt spesialprodukter på bensinstasjoner, men også nylonvask, vindusvask, Zalo og andre rengjøringsprodukter kan benyttes. Dette er også med på å fjerne trafikkfilm.

LES OGSÅ: Når denne kommer på – da skal du være forsiktig