Mercedes-eide Smart har syslet med elbiler i over ti år allerede. I 2007 satte de 100 elbiler inn i London-trafikken, med stor suksess.

I 2009 kom andre generasjon av den lille elbilen. Den ble solgt i 18 land og doblet det den planlagte produksjonen for modellen.

Nå er det klart for fjerde generasjon av elektrisk Smart, som vil bli en av Norges aller rimeligste nye elbiler – og biler – med en startpris på 169.900 kroner.

Smart er en typisk snerten by-elbil med noe begrenset rekkevidde. 
Smart er en typisk snerten by-elbil med noe begrenset rekkevidde. 

Bare Citroën C-Zero og Peugeot iOn, som forresten tas inn av samme importør, Bertel O. Steen AS, er ca 4000 kroner billigere. Det samme er Mitsubishi i-MiEV som egentlig er samme bil som C-Zero og iOn. Den koster 155.000 kroner.

Verdens første elbil-cabriolet

Fortwo og fourfor, som betyr henholdsvis todørs og firedørs, lanseres i juni. Bilene kan bestilles allerede denne uken.

Hele modellspektret med todørs, firedørs og cabriolet.  
Hele modellspektret med todørs, firedørs og cabriolet.  

De får også følge av verdens eneste elektriske cabriolet i juli. Salgsstart for cabrioleten er i mai.

– Som en del av Daimlers storsatsing på nullutslippsbiler elektrifiseres nå hele modellrekken av bybilen Smart. Det er ekstra gledelig at vi i tillegg til Smart Fortwo for første gang kan tilby fireseteren Smart Forfour med helelektrisk drivlinje, sier Kjetil Myhre som er direktør Mercedes-Benz personbil, i en pressemelding.

Her er data, priser og spesifikasjoner for nye Smart Electric Drive
Her er data, priser og spesifikasjoner for nye Smart Electric Drive

Tro det eller ei: Luksusbil og gammel Toyota koster det samme!

Smart standard

Nye Smart electric drive kommer med blant annet DAB+ og Active Brake Assist som standard i Norge. I tillegg vil bilene få radarbasert regenerering som gjør at bilen automatisk bremser ned når den følger andre biler i trafikken for å lade batteriet.

Via den nye appen til smarttelefon og desktop kan man følge ladestatus, se hvor bilen befinner seg og aktivere forvarming for å oppnå ønsket temperatur i kupeen før man setter seg i bilen.

Les også: Her kommer bilen som kan fly

Skoda Kodiaq i Norge, se video under: