Mesterverket LaFerrari, som har dukket opp i søksmålet i USA.
Mesterverket LaFerrari, som har dukket opp i søksmålet i USA.

Hevder superbil-produsenten jukser med kjørelengden

Alvorlige anklager fra tidligere ansatt hos Ferrari.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

At det rettes søksmål mot ulike bilmerker, bilprodusenter og bilforhandlere er sjelden noen stor nyhet, men en tidligere Ferrari-selger i Florida, USA, har nå kommet med et uvanlig og alvorlig søksmål: Han påstår at Ferrari kan stille tilbake antall kjørte kilometer, slik at de brukte bilene kan selges for en høyere verdi.

Det er den britiske avisen Daily Mail som har historien, og de skriver at Robert «Bud» Root, som har solgt hundrevis av Ferrarier fra forhandlere i Miami, Fort Lauderdale og Palm Beach gjennom 22 år, nå saksøker forhandleren Ferrari of Palm Beach, samt en av deres velstående klienter.

En klassiker vil naturlig nok være verdt mer med 0 km på telleren. 
En klassiker vil naturlig nok være verdt mer med 0 km på telleren. 

Gjøres elektronisk

Root påstår at han fikk sparken etter å ha oppdaget at Ferrari kan stille tilbake antall kjørte kilometer på bilen. Ifølge Root kan dette bare gjøres elektronisk via Ferrari i Italia. Motivet skal visstnok være at enkelte utvalgte og viktige kunder da kan selge bilen sin videre for en langt høyere sum enn hvis den hadde reell kilometerstand oppgitt.

Med denne blir du førstemann på hytta

Advokaten til Root, David Brodie, er i øyeblikket opptatt med å lage et såkalt Class Action Lawsuit mot Ferrari, og vil inkludere alle Ferrari-eiere som har mistanke om at deres bil kan ha blitt tuklet med hva angår kilometerstand. Hvis påstandene til Root skulle vise seg å stemme, kan resultatet bli svindel-søksmål mot Ferrari i flere ulike amerikanske stater.

Robert
Robert "Bud" Root. Bildet hentet fra Facebook, og brukt i artikkelen av Daily Mail.

Betalte mekaniker

Daily Mail har fått tilgang til sakspapirene, og der blir klienten Steven McMillan nevnt. McMillan skal ifølge Root ha betalt en av mekanikerne hos Ferrari-forhandleren for å stille tilbake antall kilometer på sin supereksklusive LaFerrari. Dette skal så ha gjort at verdien på bilen steg med 1 million dollar da kilometerstanden ble satt til 0.

Dette er en sjelden klassiker-sjanse

Innretningen kalles for «Deis Tester», og er et vanlig elektronisk diagnostisering-system som brukes av Ferrari på moderne ECU-enheter. Men ifølge Root kan også systemet brukes for å stille tilbake kilometerstanden til 0. Hver gang innretningen blir benyttet til dette, må det innhentes autorisasjon hos Ferrari via trådløst nettverk.

Ferrari har ikke kommet med noen offisiell kommentar foreløpig. 
Ferrari har ikke kommet med noen offisiell kommentar foreløpig. 

Ingen offisiell kommentar ennå

McMillan som eide LaFerrarien har sagt at påstandene fra Root er «bullshit», men at han ikke kan kommentere noe mer enn det.

Her kan du lese hele artikkelen fra Daily Mail

Ferrari har heller ikke kommet med noen kommentar, men vil ventelig uttale seg om ikke så lenge.

Søksmålet er i første omgang ikke rettet mot Ferrari, men et større gruppesøksmål er altså varslet. Ferrari vil derfor neppe sitte stille i båten, med en såpass alvorlig beskyldning rettet mot deres navn og rykte, samt en av deres forhandlere.

Derfor tar det lang tid å lade elbilen