Disse bilmerkene har intet å juble over...
Disse bilmerkene har intet å juble over...

Kvalitetsundersøkelse: Disse bilene har flest feil

Katastroferesultat for ett av verdens største bilkonsern.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det finnes mengder av ulike kvalitetsundersøkelser i verden, men den som nok henger aller høyest er amerikanske J.D. Power sin VDS undersøkelse.

Det står for Vehicle Dependability Study. Den analyserer feil og problemer på tre år gamle biler, de siste 12 månedene. Totalt har data fra 35.186 bileiere blitt analysert i arbeidet med VDS 2017.

Analysen er særdeles grundig, og tar for seg alle mulige problemområder. Snittet for bilmerkene i 2017 er 156 problemer per 100 biler, og det største problemområdet er infotainment / multimedia som står for 22 prosent av feilene. Gode, gamle mekaniske feil blir det mindre og mindre av i bilindustrien, men til gjengjeld øker det på med feil innen de nye teknologiene som bilene får stadig mer av.

Ett merke som alltid har forstått verdien av å kvalitetssikre hver minste lille bit er Lexus. De er omtrent uslåelige, og tar også i år seieren, som er deres sjette på rad! Det kan for øvrig tilføyes at merket vant 12 år (!) på rad fra 1997 til 2008. I år deler Lexus førsteplassen med Porsche, siden begge har 110 rapporterte problemer per 100 biler.

Bruktbilselger lurte både kjøper og selger

Katastrofetall for konsernet

Bilmerkene tar denne undersøkelsen særdeles seriøst, og det er en liten katastrofe hvis man havner i bunnsjiktet.

31 merker deltar, og storkonsernet FCA (Fiat Chrysler Automobiles) har fem ulike merker som er med i undersøkelsen: Chrysler, Dodge, Ram, Jeep og Fiat. Chrysler plasserer seg sånn midt på treet, men de fire gjenstående merkene er alle blant de fem dårligste her.

Det er katastrofalt for et konsern som fra før har et litt frynsete kvalitetsrykte, og som i tillegg sliter med høy gjeld (som igjen kan være en forklaring på hvorfor kvalitetssikringen ikke blir gjort bra nok).

Dette skal gjøre det tryggere å kjøre på vinterveier

Her ser man listen fra Lexus på topp til Fiat i bunn.
Her ser man listen fra Lexus på topp til Fiat i bunn.

– Kjøperne unngår modeller med dårlig kvalitetsrykte i høyere utstrekning enn før, så bilfabrikantene har ikke råd til å la kvaliteten synke – spesielt ikke på sine storselgere, sier Dave Sargent, sjef for bilavdelingen hos J.D. Power til bransje-nettstedet Automotive News.

Hårreisende dårlig

Av de fire merkene til FCA som gjør det dårlig er det håp for Dodge og Ram som er helt i ryggen eller likt med merker som Ford og Mitsubishi på kvalitetsskalaen. Dodge har 187 feil per 100 bil, Ram har 183, det samme som Ford, mens Mitsubishi har 182.

Da er det verre med Jeep som har hele 209 feil per 100 bil. Det er ille, men ikke i nærheten av katastrofetallene til Fiat. De slår til med hele 298 feil per 100 bil, altså nesten 3 feil per bil! I 2017 må det regnes som hårreisende dårlig, og vil neppe gjøre stort for å bedre Fiats dårlige rykte.

Midt oppi elendigheten for FCA er det lett å overse de overraskende dårlige tallene fra Nissan. Moderkonsernet er langt ned på listen med 170 feil per bil, men luksusdivisjonen Infiniti havner tredje nederst med 203 feil, som bare så vidt er bedre enn Jeep på nest siste plass. Når det er sagt er også Acura, som er luksusdivisjonen til Honda et godt stykke ned på nedre halvdel av listen (mens Honda som vanlig er på topp-10 over de beste merkene).

Aldri har det vært mer moro å leke med bil i sandkassen