Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dieselforbud sprer mer og mer om seg. Store byer som Madrid, Aten, Paris og Mexico City har alle kunngjort at diesel vil være forbudt i deres gater fra 2025, og London har annonsert at de vil følge etter. I vårt naboland vurderer Stockholm effekten av forsøksdagen som ble gjort i Oslo i vinter.

Men i ett land har det vært veldig stille: Tyskland. Landet kjører en høy miljøprofil, men siden alle de tyske bilmerkene har investert tungt i diesel, har det blitt gjort lite for å dempe effekten av dieseleksosen.

Diesel-lobbyen er mektig i Tyskland, men EU har saksøkt landet fordi mer enn 90 tyske byer overskrider utslippsverdiene som er satt av den europeiske unionen i mer enn 35 dager av året. I tillegg har også miljøorganisasjonen Deutsche Umwelthilfe saksøkt delstaten Baden-Württemberg for å gjøre for lite med forurensningen.

Hjembyen til Mercedes

I Baden-Württemberg finner vi byen Stuttgart, som er hjembyen til Mercedes-Benz og Porsche. Det betyr at et dieselforbud sitter langt inne for makthaverne i delstaten, men byen har fått betydelige luftproblemer de siste årene, noe som har blitt forsterket av at byen ligger nede i en dal, dermed blir dieseleksosen i mange tilfeller sperret inne.

Nå skal bilen varsle om hull i veien

Det har resultert i at bystyret nylig uttalte at fra neste år vil dieselbiler som ikke oppfyller Euro 6-standard, bli nektet adgang til byen på dager med høy luftforurensning. Per i dag er det kun 10 prosent av den tyske dieselbilparken som har Euro 6 standard.

Stuttgart er for mange mest kjent som hjembyen til Mercedes-Benz.
Stuttgart er for mange mest kjent som hjembyen til Mercedes-Benz.

Første tyske by med dieselforbud

Det gjør at Stuttgart blir den første tyske byen som innfører et dieselforbud. Nyhetsbyrået Reuters opplyser om at varebiler/lastebiler som må levere og frakte varer kan få unntak fra forbudet.

Mange tyske bilmerker har signalisert at de vil satse og investere tungt i elbiler/ladbare bensinhybrider, og et dieselforbud i flere tyske byer vil ventelig framskynde denne utviklingen.

Dette skal gjøre det tryggere å kjøre på vinterveier