Vinterferie betyr køer ut av de store byene, men utfarten blir fordelt over stadig flere dager. Foto: Scanpix.
Vinterferie betyr køer ut av de store byene, men utfarten blir fordelt over stadig flere dager. Foto: Scanpix.

Antall ulykker gikk ned i vinterferie-utfarten

Stemmer ikke myten likevel?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinterferie betyr som regel kø og kaos rundt de store byene. "Alle" skal til fjells på fredag, og de skal dit så fort som mulig. Det får dessverre også endel uheldige konsekvenser.

Tradisjonelt har denne fredagsutfarten ført til et oppsving i påkjørsler og eneulykker. Mange stresser også med de siste innkjøpene, og ender med å bulke bilen på parkeringsplassen.

Men tall fra Finans Norge slår nå beinet under teorien om den store vinterferieutfarten. Konkret at fredag ikke lenger er dagen med flest ulykker.

Sprer utfarten

I fjor var det for eksempel flere påkjørsler bakfra og flere eneulykker i utfarten fra Oslo og Akershus, på første lørdag i vinterferien, kontra fredagen. Det var også flere ulykker fredagen før og fredagen etter den store vinterferie-fredagen.

– Vi ser at folk i større grad enn før sprer utfarten ved vinterferie- og påskestart over flere dager. Slik har det vært noen år, sier Sigmund Clementz, som er kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring.

Alle gjør det, kan fort koste deg lappen

Mye bulking

Han legger til:

– I vinterferien er barnehager og skolefritidsordninger åpne, og dette bidrar nok også til at utfarten ikke blir særlig samlet. Veldig mange holder seg dessuten hjemme store deler av vinterferien og finner på hyggelige ting i nærområdet. Ikke alle drar på hytta på fjellet, slik mediene gjerne gir inntrykk av.

Sigmund Clementz er kommunikasjonsrådgiver i If.
Sigmund Clementz er kommunikasjonsrådgiver i If.

– Hva er de mest vanlige ulykkene på de store utfartsdagene?

– Det er gjerne mye bulking på kjøpesentre og parkeringsplasser ved butikker, fordi folk skal kjøpe inn dagligvarer og annet for å ha med seg på tur. Sjåførene er småstresset. Stress og mange biler på små plasser er ingen god kombinasjon. Det å kjøre inn i bilen foran seg i køen er også en klassiker. Vårt beste råd er å senke skuldrene, følge med litt ekstra og holde god avstand til bilen foran, sier Clementz.

Pass på: Her smeller det fort

Kan koste flere titusener

Selv om det ofte er snakk om mindre uhell og ikke de store materielle skadene, kan ulykker på utfartsdager fort koste mye penger – i tillegg til alle frustrasjonene rundt tidsbruk og kanskje forsinket feriestart.

Ja, i verste fall kan hele ferien ryke på grunn av dette.

– Hva koster en typisk «parkeringsbulk» i dag?

– Småskader på biler varierer veldig, alt avhengig av hvor på bilen skaden skjer. Alt fra et par-tre tusenlapper til noen titalls tusen. Er du riktig uheldig kan en liten kollisjon slå ut noen av de små datamaskinene og kretskortene som sitter rundt om i dagens biler, og da blir kostnadene raskt høye, sier Sigmund Clementz.

Bilverksted: – Slike timepriser er en hån mot vanlige folk!