Her var det slurvet alvorlige med skrapejobben. Det resulterte i at føreren av denne bilen, en kvinne på 36 år, må belage seg på en periode uten sertifikatet. Foto: Politiet i Agder
Her var det slurvet alvorlige med skrapejobben. Det resulterte i at føreren av denne bilen, en kvinne på 36 år, må belage seg på en periode uten sertifikatet. Foto: Politiet i Agder

Kvinne (36) mistet førerkortet på stedet

Laget kikkehull i frontruta. Politiet ble ikke imponert...

Uken har startet bitende kaldt mange steder i Norge. Dermed er det bare å finne fram isskrape før en skal ut og kjøre. For hvis du ikke gidder å skrape ruta, så kan det bli fort både dyrt og farlig.

Politiet har de siste årene blitt flinke til å slå hardt ned på dette.

I dag skjedde det på nytt. En 36 år gammel kvinne ble stoppet i kontroll av politiet i Agder, da det kun var et lite kikkehull av frontruta som var ryddet for is.

– Førerkort beslaglagt, skriver politiet i Agder på sin Twitter-konto.

Blir du stanset med utsyn som er mindre enn et A4-ark, beslaglegges førerkortet på stedet, opplyser Utrykningspolitiet på NAFs hjemmesider. UP legger også til at førerkortet kan bli beslaglagt selvom det er sikt mer enn et A4-ark, men dette avhenger av tid, sted og tarfikale forhold.

Denne frontruta trenger du aldri å skrape

Hvor mye er nok?

I forskriftene heter det om å sikt i bilen: «Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende».

Utrykningspolitiet har opplyst følgende til NAF: Så lenge «vindusviskerfeltet» på frontruten, samt sidevinduene foran B-stolpen (de forreste sidevinduene), er frie før snø, is og dugg, gis det ingen reaksjon. Hvis det er skrapt eller fjernet mindre enn dette, utstedes forenklet forelegg på 2000 kroner.

Hvis halve frontruten eller mer er dekket av snø eller is, eller de trafikale forholdene på stedet gjør slurvet skjerpende, blir forholdet anmeldt.

Rullet ned ruta – så røyk førerkortet

Tommelfingerregel


Det legges dermed opp til en viss grad av skjønn, men bildene som er lagt ut av politiet i Agder, viser i alle fall at avgjørelsen de tok i dette tilfellet var helt betimelig.

Politiet i Agder delte blant annet bildet som viste sjåførens utsikt fra bilen på sin Twitter-konto.
Politiet i Agder delte blant annet bildet som viste sjåførens utsikt fra bilen på sin Twitter-konto.

En tommelfingerregel som også politiet praktiserer, er at du minst må skrape det feltet som vindusviskerne dekker av frontruta.

I tillegg skal du naturligvis også ha sikt andre veier også.

Det er også viktig å børste snø av bilen før man kjører avgårde. Snø på panseret vil fort blåse opp og legge seg på frontruta når man kjører, det kan skape skumle situasjoner.

Skrapte ikke frontruta godt nok – kan koste dyrt