Dette er som å kjøre bil i bakrus

Du kan være en dårligere sjåfør, selv uten promille. Se video:

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Førjulstid med julebord og mange festligheter, gjør erfaringsessig at mange dessverre tar sjansen på å kjøre, selv om de ikke er sikre på at de er helt edru.

Hele 32 prosent av norske bilister tror de kan ha kjørt med promille. Det kommer frem i en undersøkelse forsikringsselskapet Gjensidige har utført. Mye av kjøringen skjedde dagen derpå.

Derfor har også Utrykningspolitiet (UP) spesielt fokus på dette i desember, for å luke ut de som ikke bør kjøre bil.

Manglende søvn

Men selv uten promille i blodet kan sjåfører utgjøre trafikkfare dagen derpå. I følge et studium utført ved universitetet i Utrecht i Nederland, kjørte sjåfører som ikke hadde promille i blodet, men hadde hatt et høyt alkoholinntak kvelden før, som om de skulle hatt promille på mellom 0,5 og 0,8.

Manglende søvn er ifølge den nederlandske forskningen en av de viktigste grunnene til dette.

Hvor redusert er du egentlig som sjåfør etter et julebord med alkoholinntak? Bilprodusenten Ford har utviklet en spesiallaget «bakrusdrakt» som gir deg svaret.

Her er folke-SUVen i ny drakt

Ødeleggende for kjøreevnene

Den 17 kilo tunge drakten gir deg de klassiske symptomene på bakrus, som kvalme, hodepine, svimmelhet og generell trøtthet.

– Denne «bakrusdrakten» viser hvor ødeleggende en bakrus kan være for kjøreevnene og hvilken risiko du utgjør for de andre i trafikken – og deg selv – sier Fords Jim Graham som er ansvarlig for deres opplæringsprogram for unge bilførere.

«Drakten» består av en spesiell vest, vekter på ankler og armhåndledd, en caps, spesiallagde briller og øretelefoner. Meyer Hentschel Insitute står bak denne.

Avslørt: Direktørbil ute på test

Vet ikke hvor mye det påvirker

– Vi gjorde mange undersøkelser, inkludert analyser av våre egne kjøreegenskaper etter en kveld med sosial drikking. Til «bakrusdressen» brukte vi blant annet øretelefoner som gjenskaper den sensitiviteten vi har til lyder når vi er i bakrus. Vi har også tyngre øretelefoner som sammen med spesielle briller simulerer hodepine og redusert syn, forklarer sjef for instituttet, Gundolf Meyer-Hentschel

En av dem som har prøvd «bakrusdrakten» er ekspert på bakrus og alkoholforsker, Dr Richard Stephens, ved avdelingen for psykologi ved Universitetet i Keele i England.

– Folk er ofte ikke klar over hvor mye bakrus påvirker evnen til å gjøre en rekke forskjellige ting. Etter å ha prøvd «bakrusdrakten» blir det enklere å forstå, sier den erfarne foreleseren og doktoren i psykologi.

Kjører du Ford? Da vil vi vite hva du synes om den, klikk her for mer info:

Tatt med promille på sjøen – kan fortsette å kjøre bil