
Dette er fortsatt et av klassens beste kjøp
Likevel går den litt under radaren hos mange. Les testen:
Hva er dette?
Opel har fornyet sin kompakte SUV Mokka. Den har fått en omfattende facelift, som også omfatter nye motorer og muligheten for automatgir, i kombinasjon med 4x4.
Vi har testet toppmodellen, Mokka X med bensinmotor på 152 hk og automatgir.
I utgangspunktet burde dette være midt i blinken. Både fordi det er bensinmotor, mye utstyr, 4x4 og automatgir. Dessuten er den gunstig priset.
Så hva er da forklaringen på at den havner litt i skyggen av konkurrentene? Vi har testet den, for å se om vi kan finne svaret ...
Dette blir Opels viktigste bil i 2017

Hvordan er den å kjøre?
Det er en ganske "enkel" plattform på denne bilen, og det merkes også når du kjører. Den krenger ganske mye i svingene og selv med 4x4 kjennes den mest ut som en bil kun med forhjustrekk når du akselererer. Du må faktisk passe litt på, så den ikke "hopper" rundt med snuten.
Noe av forklaringen på dette er den sterke motoren. Men vi er likevel overrasket over at det merkes så godt. Her er understell og 4x4-system ikke helt i toppklasse.
For øvrig er Mokka en behagelig bil både på korte og litt lengre turer. Motoren durer litt påtrengende ved pådrag, men jobber stort sett stille og diskret.
Opel stakk av med Årets Bil-kåringen – takket være denne!

Hvordan er plassen?
Mokka er som nevnt en kompakt bil. Det gir utslag i blant annet bagasjeromsplassen. 356 liter er ikke all verden. For eksempel har Mitsubishi ASX 419 liters bagasjerom, mens Nissan Qasqai har 430 liter.
Puten på baksetene kan vippes forover, og ryggen legges ned, slik at du får et flatt gulv. Det er faktisk en veldig smart løsning, som lar deg utnytte hver centimeter av plassen. Da øker også volumet til 1.371 liter.
I baksetet er det bra plass, men de mest høyreiste kan nok få noen utfordringer hvis turen er lang.
Foran er det både romslig og lyst, noe som understrekes av en stor frontrute. Det er koppholder i midtkonsollen. Litt lagringsplass er det også i lommer på dørene, under midtarmlenet og i et rom foran girspaken.

Test av Opel Mokka før face liften
Finest utenpå eller inni?
Opel har helt klart fått dreisen på design. Det synes vi er tydelig også på den fornyede utgaven av Mokka. Fronten har fått helt nye lykter og ny fanger, og ser moderne og tøff ut.
Plastdetaljene rundt hjulbuene og skliplatene foran og bak understreker at det er noe mer enn en vanlig småbil. Men noen skikkelig offroad-bil er det langt ifra å være.
Interiøret er pent og har god kvalitetsfølelse. Særlig gjelder det toppmodellen med skinninteriør og det store infotainmentsystemet. Opel har jobbet en del med dette de siste årene, og nå bærer det frukter.
Både finish og touchskjermen er bedre enn de fleste naturlige konkurrentene. Her kan du også koble opp smarttelefonen mot systemet i bilen.
Vi liker best eksteriøret.
Slik er Opels plan for å få fart på salget igjen

Går den bra?
Med 1.4-liters turbomotor på 152 hk føles ikke Mokka X undermotorisert. Det som trekker ned, er støynivået under litt pådrag.
0-100 km/t tar 9,7 sekunder, og det er kjappere enn de fleste i dette segmentet, selv om den må se seg slått av Qashqai med 1.6 DIG-motoren på 162 hk. Sistnevnte bruker kun 9,1 sekunder på samme øvelse.
Automatgirkassen fungerer godt, og bedre enn CVT-kassene flere av konkurrentene bruker. Det er helt klart mest å hente på å la den stå i automat, snarere enn å sjalte selv.
Oppgitt blandet forbruk er 0,64 l/mil. Det er ikke ille, men heller ikke så lavt at vi blir veldig imponert. Her er det flere konkurrenter som klarer seg bedre.
...og hva er konklusjonen?
Plass er nok det største ankepunktet mot Mokka. Den blir litt lite romslig. Den oppleves også litt bråkete, og da særlig når turtallet stiger over 3.000 omdreininger, men det gjør også andre biler i denne klassen.
Opel Mokka X
Motor: 1.4-liter, bensin, turbo
Effekt: 152 hk / 245 Nm
0-100 km/t: 9,7 sek.
Toppfart: 193 km/t
Bagasjerom: 356 / 1.372 liter
Lengde x bredde x høyde: 427 x 178 x 165 cm
Startpris: 374.900 kroner
Pris testbil: 387.800 kroner
På utstyrssiden er den helt på topp, og er blant annet tilgjengelig med Opel Onstar. Det betyr at du har en rekke tjenester tilgjengelig gjennom telefonen, både personlig assistanse, automatisk oppringing til nødetatene ved et uhell og kontakt med bilen via en App.
Vi savner imidlertid adaptive cruise control og mulighet for head up display.
Prisen på Mokka X med topputstyrspakken Premium og den største motoren starter på 374.900 kroner. Testbilen har i tillegg ekstrautstyr for 12.900 kroner (metallic lakk og skinn).
Mitsubishi ASX med topp utstyrsnivå, sammenlignbare motor (150 hk, diesel) og automatgir, kommer på 416.500. Det er en betydelig forskjell.
Mokka er fortsatt et av klassens beste kjøp, med tanke på hva du får for pengene.
