UP-sjef Andreas Rødø, lover at politiet vil følge godt med på vinterveiene de neste dagene. Foto: ta.no/Amedia.
UP-sjef Andreas Rødø, lover at politiet vil følge godt med på vinterveiene de neste dagene. Foto: ta.no/Amedia.

Nå vil politiet følge ekstra nøye med på deg

– Vi vil være oppmerksomme på de som ikke er godt nok skodd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag vil snøen dale ned over store deler av Øst- og Sørlandet, og denne gangen gjelder det også i lavlandet. Det betyr at bilistene får noen ekstra ting å ta hensyn til. Og politiet lover at de vil følge med. Det skriver ta.no

Selv om vinter og snø ikke er et ukjent fenomen i dette landet, så er det hvert år mange bilister som slurver når det gjelder å stille forberedt til vinterføret, enten det gjelder riktige dekk eller skraping av bilrutene.

Les også: Er du forberedt?

Det kan fort bli en dyr affære. For politiet følger med.

- Selvfølgelig. Vi er alltid oppmerksomme på om folk kjører rundt med biler som ikke er godt nok skodd, uansett hvilket føre det er snakk om, sier UP-sjef for Telemark og Vestfold, Andreas Rødø.

- Kan ikke gå rundt på «stiletthæler»

Det er ikke uten grunn at politiet ser svært alvorlig på dette. Statens vegvesen opplyser at dårlige eller feil dekk medvirket til 18 drepte på norske veier i 2015.

Les også: Opptil 15 cm snø til helga?

Og om vinteren holder politiet et ekstra falkeblikk på veiene.

- Det er klart at når vi får kuldegrader og glatte veier, så er vi særlig oppmerksomme på at folk ikke går rundt på "stiletthæler", for å si det slik, sier Rødø, og sikter til at det ikke nytter å komme kjørende med sommerdekk på snødekte veier.

Lover reaksjoner

Fristen for å legge om til piggdekk var 1. november, og blir man stoppet med sommerdekk, eller dekk som på andre måter ikke er skikket til vinterføret, lover politiet at det bli reaksjoner.

Les også: Én av ti krasjer på sommerdekk

- Avhengig av alvorlighetsgraden av situasjonen, så kan dette bety alt fra et gebyr på 750 kroner og oppover, og anmeldelse og beslag av førerkort, sier Rødø.

- Politiet vil blant annet se an dekkenes tilstand, hvor glatt det er, og dersom bilen har forårsaket en ulykke vil det selvfølgelig gjøre saken langt mer alvorlig, sier Rødø.

Snøen kommer - og blir liggende

Det kan være lurt å ta Rødøs ord på alvor allerede i dag, for i morgen kommer snøen.

Ifølge statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt går det nemlig mot en vinterlig helg med varierende og synkende temperaturer.

Allerede fredag vil snøen dale ned over større deler av Østlandet, og snøfallet fortsetter med økende styrke utover helgen og fram til utpå morgenkvisten søndag.

– Snøværet kommer sørfra, og både på Sørlandet og i Telemark blir det hvitt allerede fredag. På hele Østlandet øker snøen på utover lørdagen, sier Walløe.

Enkelte steder kan det falle over 20 centimeter med snø. Også så langt sør som i Kristiansand og resten av sørlandskysten blir det hvitt.

Mindre enn et A4-ark? - da ryker lappen

En annen gjenganger om vinteren er bilruter som er for dårlig skrapt. UP-har tidligere forklart at hovedregelen her er enkel;

Så lenge «vindusviskerfeltet» på frontruten, samt sidevinduene foran b-stolpen (de forreste sidevinduene), er frie før snø, is og dugg, gis det ingen reaksjon.

Hvis det er skrapt eller fjernet mindre enn dette, utstedes forenklet forelegg på 2000 kroner.

Er luken du titter ut igjennom bak is og snø på frontruten mindre enn et A4-ark, ryker førerkortet på stedet.

- Å kjøre rundt uten å se sine medtrafikanter og hvor man selv skal kjøre, er åpenbart en farlig situasjon, og det er vi nød til å slå ned på. Det gjør vi alltid, avslutter Rødø.

Flere bil og motorsaker fra ta.no finner du her:

Les også: Så billig får du denne barskingen nå