Salget av Tesla Model S bråbremser nå i Norge, det har en helt naturlig forklaring...
Salget av Tesla Model S bråbremser nå i Norge, det har en helt naturlig forklaring...

Teslaen har halvert salget så langt i år

Her har luften gått ut av ballongen.

Model S har vært det store gjennombruddet for Tesla i Norge. Salget har vært oppsiktsvekkende høyt og ingen har kjøpt flere Model S i forhold til folketallet, enn oss nordmenn.

Det skyldes blant annet at bilen har nytt godt av null avgift og heller ikke moms.

De norske elbilfordelene har så til de grader virket etter planen, og gitt både Model S og en rekke andre elbiler svært godt salg.

Ikke overraskende

Men nå bremser det skikkelig opp for Model S. Så langt i år har salget falt 49,4 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

Tesla har levert ut 1.740 eksemplarer i årets første ti måneder. I fjor var tilsvarende tall 3.441. Bare 39 nye Model S ble registrert i oktober. Med det faller bilen til nummer 16 på registreringsstatistikken.

Men spesielt overraskende er nok ikke denne nedgangen, selv om den på papiret er voldsom.

Tøffere Tesla enn naboen? Sjekk denne!

Viktig å ha siste nytt

– Nei, dette er omtrent som ventet og for Teslas del er det slett ikke dramatisk. Det er så enkelt som at nye Model X har kommet på markedet, og stjeler svært mange kunder fra Model S. Model X er en bil mange har ventet lenge på. Den ble utsatt flere ganger og Tesla hadde en solid bunke med bestillinger inne, lenge før den kom til landet, forteller Brooms redaksjonssjef Vegard Møller Johnsen.

Han er en av dem som har fulgt Tesla tettest her til lands, og har selv vært Model S-eier. Nå venter han at salget av denne bilen vil falle ytterligere framover:

– Ja, vi skal huske at det tross alt er snakk om et begrenset marked. Dette er kostbare biler, også uten avgift og moms. Dessuten er det snakk om et nesten helt nytt bilmerke, som attpåtil går på strøm. Da sier det seg selv at antall kunder ikke er ubegrenset. For mange Tesla-kjøpere er det nok også viktig å ha siste nytt. Da er Model X det opplagte valget, mener Vegard.

Vegard testet: – Rett og slett det råeste jeg har kjørt!

Nesten 900 eksemplarer allerede

– Det hjelper vel også at dette er en bil som passer det norske markedet svært godt?

– Helt klart! Model X er en SUV med seks eller sju seter, mye plass og 4x4. I tillegg har den flere innovative løsninger. Nettopp stor SUV er jo det veldig mange nordmenn ønsker seg når de skal kjøpe bil. Slik sett passer den perfekt i Norge, samtidig som den altså relativt sett blir mye rimeligere enn konkurrentene på grunn av elbilfordelene, avslutter Vegard.

De aller første eksemplarene av Model X kom til Norge i sommer og utleveringen av biler til dem som bestilte først har startet i høst.

Tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) viser at Tesla totalt sett har solgt og registrert 2.623 biler så langt i år. Det betyr i praksis at det allerede ruller nesten 900 eksemplarer av Model X på norske veier.

Se hva som skjedde da Bjørn gikk fra bilen sin åpen

Model X er den tredje bilen ut fra Tesla, den har fått en svært positiv mottagelse.
Model X er den tredje bilen ut fra Tesla, den har fått en svært positiv mottagelse.

LES OGSÅ: Dette blir tidenes dyreste Tesla