Nå er vi akkurat over fristen, og det er fritt fram for å legge om til piggdekk over hele landet.
Nå er vi akkurat over fristen, og det er fritt fram for å legge om til piggdekk over hele landet.

Nå er dette lovlig i hele landet

Gjetter du hvor det er flest pigger?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den første snøen har allerede kommet flere steder i landet og dermed er det også tid for å få på vinterdekkene.

Har du piggfrie vinterdekk, kan du gjøre det akkurat når du bil. For piggdekk er det imidlertid to frister som gjelder: Bor du i ett av de tre nordligste fylkene i landet, var det lov å kjøre med piggdekk fra 15. oktober. For resten av landet er fristen 1. november.

Det betyr altså at det nå er fritt fram for å kjøre med piggdekk. Brooms bilekspert Benny Christensen mener det er en god ide å følge litt ekstra med på værmeldingen, og legge om i tide:

Hver tiende bil på sommerdekk

– Ja, hvert år ser vi at mange venter for lenge med dette. Så våkner de opp en dag til snø og glatte veier – og med sommerdekk på bilen. Da har man egentlig bare to valg: Enten å legge om hjemme på gårdsplassen i full fart, eller la bilen stå. Det man i alle fall ikke skal gjøre, er å ta sjansen på å kjøre avgårde på vinterføre med sommerdekk. Det kan rett og slett være livsfarlig, sier Benny.

– Men mange gjør det likevel?

– Dessverre, ja. Nye tall fra forsikringsbransjen, viser at hver tiende bil som var involvert i en ulykke i fjor vinter, kjørte på sommerdekk. Det er et skremmende høyt tall, og viser at mange overhodet ikke forstår alvoret her. Sommerdekk og vinterdekk har helt forskjellige egenskaper. Når veiene er glatte, er det kun vinterdekk som gjelder, sier bileksperten.

Les mer: En av ti krasjer med sommerdekk

Store forskjeller

43 prosent av norske personbiler har nå piggdekk. Finnmark er fylket der vi finner flest biler med piggdekk, hele 89 prosent.

I motsatt ende av skalaen finner vi kanskje ikke overraskende Oslo. Her har lokale myndigheter i mange år presset på for å få bilistene til å velge piggfrie dekk, et viktig virkemiddel her er piggdekkavgiften som denne sesongen er på 1.400 kroner, eller 35 kroner per dag.

Det har gitt resultater. I Oslo ruller nå 86 prosent av bilene på piggfrie vinterdekk.

Pigg eller piggfritt? Det kommer an på hvor du bor

Hva er best?

Men er dette den beste løsningen for alle? Broom-Benny mener det avhenger av hvor man bor, og hva slags underlag man kjører på.

– Det forskes mye på vinterdekk, og de får stadig bedre egenskaper. De piggfrie dekkene har generelt best egenskaper på snø og bare veier, samtidig som de også har en klar komfort-fordel ved lavere støynivå.

– Men fortsatt er piggdekkene de som gir best feste på is og hardpakket snø, det siste har vi gjerne mye av i kryss og rundkjøringer. Her risikerer du å bare seile avgårde med piggfrie dekk, mens piggdekkene "graver seg ned" og gir bedre feste, mener Benny.

Årets vinterdekk-test: Her er vinnerne

Mange venter for lenge med å få på piggdekkene, det kan gi et trøblete første møte med vinteren.
Mange venter for lenge med å få på piggdekkene, det kan gi et trøblete første møte med vinteren.

Bruktbil: Dette er et av de beste familiebilkjøpene