Brooms bilekspert Benny Christensen har en klar oppfordring til de som planlegger å kjøpe nye vinterdekk i høst: Gjør det nå!
Brooms bilekspert Benny Christensen har en klar oppfordring til de som planlegger å kjøpe nye vinterdekk i høst: Gjør det nå!

Du kan spare penger – men da bør du skynde deg

Nå er det like før det braker løs.

Bildene av de første snødekte veiene har begynt å komme. Vinteren er rett rundt hjørnet i store deler av landet – det betyr også at det straks er tid for å legge om til vinterdekk.

Mange oppdager da at det er på høy tid å kjøpe nye dekk. Da begir man seg ut i et marked som kan virke ganske uoversiktlig.

En ting er hvilke dekk du bør velge til bilen din. En annen er hva du skal betale for dem. Her er det nemlig store forskjeller ute og går.

Kø og full fart

– Dekkmarkedet har gjennomgått store endringer de siste årene. Blant annet har det vokst fram flere nye kjeder, som har bidratt til tøff konkurranse. Her kan det rett og slett være mye penger å spare, hvis man gjør en liten jobb med å sjekke priser før man kjøper, forteller Brooms bilekspert Benny Christensen.

Han understreker imidlertid at det gjelder å skynde seg nå:

– Ja, helt klart! Skal du gjøre gode kjøp, må du gjøre det før det store dekkrushet starter. Og det skjer omtrent likt hvert eneste år: Første dag med snø og glatte veier, da skal "alle" legge om. Da er det kø og full fart hos alle som driver med dekk, og da kan du også bare glemme å få rabatter og spesielt gode kjøp. Så enkelt er det, mener Benny.

Sjekk dette før du skifter dekk

Spare tusenlapper

– Trenger du nye vinterdekk, er det derfor bare å skynde på nå. Mitt råd er å ringe rundt eller maile et par-tre dekkforhandlere. I forkant bør du velge ut noen merker du kan tenke deg, ta gjerne en titt på årets dekktester først. Så ber du om pris på disse. Da tror jeg du fort kan oppdage at prisene varierer mye.

– Hvor mye kan det være snakk om?

– Det er vanskelig å svare helt generelt på det, men på fire dekk ferdig montert på bilen kan det fort være snakk om et par tusenlapper. Her kommer det naturligvis mye an på både hvilke merker du velger og dimensjonen på dekkene. Mange av dagens SUV-er har for eksempel store hjul. Det driver prisen i været. Det er også store prisforskjeller mellom merkene. Mitt råd er å styre unna de billigste dekkene, de har som regel langt dårligere egenskaper enn de som koster endel mer, forteller Benny.

Godkjent i forrige uke, nå kan de være ulovlige å kjøre med

Snart lov med piggdekk

Med unntak av landets tre nordligste fylker, er 1. november første dag du etter regelverket kan ha piggdekk på bilen. For Nordland, Troms og Finnmark er det 15. oktober som gjelder. Men dette er å betrakte som et utgangspunkt.

– Hovedregelen er at du skal være skodd etter forholdene. Er det glatte veier eller fare for dette, kan du naturligvis bruke piggdekk, uavhengig av kalenderen, forteller Benny.

– Hva med piggfrie vinterdekk?

– Her er det ingen lovregler. Du kan i utgangspunktet kjøre med piggfrie vinterdekk hele året, men det er noe jeg sterkt fraråder. De har nemlig helt andre egenskaper på vinterstid enn på sommeren. Men nå, godt utpå høsten, kan det nok være smart å få dem på, mener Benny.

Derfor er vinterdekk farligere enn slitte sommerdekk