Tesla gjør en historisk bragd, når de ender opp nest øverst på registreringsstatistikken i september. 601 eksemplarer av SUVen deres, Model X, ble registrert i september. Kun VW Golf var foran på lista. 
Tesla gjør en historisk bragd, når de ender opp nest øverst på registreringsstatistikken i september. 601 eksemplarer av SUVen deres, Model X, ble registrert i september. Kun VW Golf var foran på lista. 

– Noe slikt har vi aldri opplevd før

Teslas elektriske SUV nest høyest på registreringsstatstikken.

September 2016 ble en historisk måned for bilsalget i Norge. På flere måter. For det første ble det registrert 13.854 personbiler. Det i seg selv er rekordhøyt for september måned – og en økning på 1.433 fra september i fjor.

Noe av forklaringen finner vi hos Tesla. De har nemlig startet utleveringen av sin SUV, Model X, til norske kunder. Og nå raser det inn biler i høyt tempo. 848 nye Teslaer ble registrert forrige måned – 601 av disse var Model X. Den eneste modellen som endte foran Model X på registreringsstatstikken var VW Golf.

– Ja, noe slikt har vi ikke sett før. Det er tydelig at mange nordmenn har ventet lenge på å denne bilen. At en så dyr bil ligger som nest mest registrert i Norge i månedsstatistikken, er i seg selv en helt unik situasjon. Vi skal husk at Model X koster FRA 663.000 kroner, og at det knapt selges noen for under 700.000 kroner, påpeker Brooms bilekspert, Benny Christensen.

Også i fjor satte nybilsalget rekorder ...

El øker

Ikke bare topper Tesla listen over elbiler i september, de er også på topp over registrerte modeller med 4x4 og SUV-er. Det er rett og slett imponerende.

Mye takket være utleveringene av Model X, er også elbil-andelen på vei oppover igjen. I september var 19 prosent av nyregistreringene elektriske. Hybridene stod for 15 prosent, mens ladbare hybrider nå endte på 14 prosent.

Bensin og diesel er fortsatt størst – med nøyaktig 26 prosent hver.

Også pizzabudet kan bli miljøvennlig ...

Ikke overrasket

Teslas informasjonssjef i Norge, Even Sandvold Roland, er glad for utvilkingen.

– Vi har merket stor interesse for Model X. En elektrisk SUV, med de ytelsene, er noe mange nordmenn ønsker seg. I tillegg ser vi at det settes pris på at vi kan tilby hengerfeste, forteller han.

– Og du tror ikke at tallene vil stupe i oktober og november, heller?

– Nei. Vi kan som vanlig ikke si noe konkret om salgstall. Men interessen er som sagt stor, så det vil ikke bare stoppe opp etter de første leveringene.

Nå stuper dieselsalget

– Viktig nyhet

Akkurat det med tilhengerfeste er Broom-Benny også opptatt av.

– Jeg tror Tesla gjorde et sjakktrekk, da de sørget for å gjøre Model X tilgjengelig med hengerfeste. Ikke minst er det viktig her i Norge, og har vært mangelvare på de andre elbilene.

– Teslas forsprang til konkurrentene er blitt betydelig mindre de siste par årene, og da blir nettopp slike grep viktig for å skille seg ut, mener han.

Pristillegget for tilhengerfeste på Model X er på 6.500 kroner.

Norges-bilen ble 50.000 kroner billigere

Ute av Topp 10

På merkestatistikken for året så langt, er imidlertid Tesla fortsatt utenfor Topp 10. Per september er det nemlig registrert 2.500 Teslaer. En nedgang fra 3.243 i samme periode i fjor.

VW topper, med hele 20.068 registrerte biler i 2016. Det er faktisk en liten økning fra i fjor.

Toyota kaprer andreplassen, foran premiummerkene BMW og Mercedes. Begge de to sistenevnte har en solid økning fra samme periode i fjor – på henholdsvis 28,4 og 23,4 prosent.

Ford ligger an til å knipe femteplassen, så langt, like foran Nissan.

Interiøret i Model X minner mye om det du finner i Model S.
Interiøret i Model X minner mye om det du finner i Model S.

Nå bremser elbilsalget