Det ser idyllisk ut, men mange synes tydeligvis det er skummelt å kjøre bil i Roma.
Det ser idyllisk ut, men mange synes tydeligvis det er skummelt å kjøre bil i Roma.

Her bor Europas verste bilførere

Topp 5: Blir du overrasket?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange av oss har kjørt på ferietur nedover i Europa, og dermed høstet erfaringer med ulike kjørekulturer. For ingen vil vel påstå at alle europeere har de samme vaner når det kommer til ting som fartsgrenser, forbikjøringer, filskifte og rundkjøringer?

Stena Line er et svensk rederi, og et av verdens største fergeselskaper. Det innebærer at de frakter mengder med bilister over hele Europa, og i den forbindelse er de interessert i å vite hvordan deres reisende oppfatter de ulike kjørekulturene på kontinentet.

Derfor lager rederiet en årlig undersøkelse kalt Stena Lines Bilsemesterrapport. Her svarer 1.000 personer fra hvert land i alderen 18-65 år på hva de synes om kjørekulturen i ulike europeiske land. De fem landene som deltar i undersøkelsen er Polen, Sverige, Tyskland, Storbritannia og Irland.

En soleklar vinner

Den soleklare vinneren i spørsmålet om hvem som har Europas verste sjåfører er Italia.

Italienerne stikker av med førsteplassen som de dårligste bak rattet i fire av de spurte landene. I Sverige og Tyskland får Italia 10 prosent av stemmene, mens de får hele 22 prosent av stemmene blant engelskmenn og 26 prosent av stemmene fra irene. Det er kun polakkene som ikke har Italia på førsteplass. De rangerer nemlig tyskerne som verst med 32 prosent av stemmene, fulgt av briter med 9 prosent og italienere med 6 prosent av stemmene.

Slik startet et stort bileventyr

Frankrike tar en like klar annenplass som verstingene i trafikken, med to andreplasser (fra svenskene og britene), og to tredjeplasser (fra tyskerne og irene). Så følger Albania med to andreplasser, og Hellas med en andre og en tredjeplass. Interessant nok rangerer irer seg selv som de nest-verste sjåførene etter Italia.

Topp-5 listen blir dermed slik totalt sett:

1. Italia

2. Frankrike

3. Albania

4. Hellas

5. Tyskland

Dette er SUV på første klasse

Stena Line har ikke utgitt en sammenlagt-liste for alle land, men Norge fikk 1 prosent av stemmene fra de svenske deltagerne, noe som må være god reklame for norske bilister.

Hva syns du? Er italienere de dårligste sjåførene i Europa? Eller er det noen andre som fortjener førsteplassen?

Vil at dette skal bli vanlig syn langs norske veier