Situasjoner som dette fører til mange ulykker i trafikken. Foto: Scanpix.
Situasjoner som dette fører til mange ulykker i trafikken. Foto: Scanpix.

Kaffe skal stoppe skummel mobilbruk i bilen

Ny app går uvante veier.

At folk tukler med mobilen mens de kjører bil, er ikke uvanlig. Det store minuset med å skrive en tekstmelding på din smarttelefon under kjøring, er imidlertid at du i løpet av et brøkdels sekund kan ende opp med å ta livet av noen andre og/eller deg selv.

Denne sommeren var det en økning i dødsulykker på 58 prosent på norske veier. Ved utgangen av august var det 95 drepte i trafikken, kontra 76 for det samme tidsrommet i 2015. Ifølge Trygg Trafikk skyldes 1/3 av dette uoppmerksomhet fra sjåførens side. Nå kan jo uoppmerksomhet skyldes flere ting, men det er liten tvil om at den store synderen på dette feltet er mobiltelefonen, samt bilenes infoskjermer.

50 blir tatt hver dag

Ifølge amerikansk forskning er imidlertid tallet mye høyere enn en tredjedel. I en studie utført av National Safety Council (NSC) i 2013, viste det seg at føreren brukte mobiltelefonen i 27 prosent av dødsulykkene. Dette var ulykker der man med 100 prosent sikkerhet kunne fastslå at sjåføren hadde brukt mobiltelefon. I en dybdestudie av 180 dødsulykker, fant man indikasjoner på at mobilen hadde blitt brukt i hele 52 prosent av ulykkene.

Nå er det i Norge kun lov å prate i mobilen med en handsfree-løsning mens man kjører, og det er ikke lov å taste eller surfe på mobilen. Hver dag blir rundt 50 bilførere tatt for ulovlig mobilbruk. Tall fra UP viser at man skrev ut 17.680 bøter for ulovlig mobilbruk i 2015. Dette er imidlertid et forbud som mange ikke bryr seg nevneverdig om, så da er spørsmålet hva som kan gjøres?

Kan en japansk app være løsningen?

Løsningen finner vi kanskje i Japan. Der har de tre selskapene Toyota, KDDI Corporation og kaffeprodusenten Komeda lansert en app, som belønner førere som ikke bruker mobilen mens de kjører, med gratis kaffe. Appen bruker gyroskopiske sensorer for å måle om du bruker mobilen, og har du ikke rørt den i løpet av 100 kilometer, får du en gratis kaffekopp. Etter det får du en ny gratis kaffekopp hver 200 km. Dette er ikke den første appen som måler sjåførens mobilbruk på denne måten, men opplegget i Japan er det mest grundige til nå.

Jeremy Clarkson har kåret de 10 dårligste nybilene

Nå er det ikke alle som blir fristet til å la være å tekste på mobilen sin, bare fordi de kan få en gratis kaffekopp, men kaffen er ikke det vesentlige her. Se heller for deg en app som alle forsikringsselskaper ønsker at du skal ha på mobilen din. Installerer du den, vil du få en gunstig forsikringsavtale. Installerer du den ikke, får du en dyr forsikringsavtale. Da vil omtrent alle velge å installere en slik app, men riset bak speilet er det virkelig geniale. Er ulykken ute, og appen viser at du fiklet med mobilen da ulykken skjedde, vil du ikke få noen som helst erstatning.

Informasjonsdirektør i IF: Jon Berge. Foto: IF
Informasjonsdirektør i IF: Jon Berge. Foto: IF

"Uforklarlige ulykker" rett til værs

Noe sier oss at antallet ulykker ville falt drastisk med en slik løsning. Men er det realistisk å tenke slik? Hva om mobilen faktisk må brukes til noe mens du kjører? Kan folk læres opp til å tenke gjennom sin mobilbruk i bil? Eller bør det være totalforbud mot mobil i bil? Spørsmålene er mange, og derfor passer det fint med noen svar fra forsikringsbransjen.

Dette har Mercedes aldri gjort før

Jon Berge er informasjonsdirektør i IF, og har sine tanker rundt det hele:

– Mobilbruk i bil er et stort problem, det er bare å se rundt seg i trafikken. Dessverre er det ikke alle som er like ærlige. Med mindre en politietterforskning slår fast at mobilen var i bruk på ulykkestidspunktet, er det ikke mye vi kan gjøre. Det er bare å se på tallet såkalte «uforklarlige ulykker» i statistikken, de går rett til værs.

– Jeg har tro på at teknologi kan være et svar på denne utfordringen. Men om akkurat denne appen er den beste, vet jeg ikke. Det kan jo tenkes at mobilen må brukes til noe, for eksempel er det i flere biler i dag mobilen som er basis for mer kommunikasjon. Men for noen kan sikkert dette fungere greit, om du er veldig glad i kaffe og kan avstå fra å bruke mobilen...

Vil femdoble bompengene på enkelte dager