Cruisekontroll er ikke bare fint for å gjøre kjøreturen mer avslappende og komfortabel, den bidrar også til lavere forbruk. 
Cruisekontroll er ikke bare fint for å gjøre kjøreturen mer avslappende og komfortabel, den bidrar også til lavere forbruk. 

Dette kan være en smart måte å spare penger på

– Mange tenker ikke over at det er noe å hente.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Heisann Benny!

Jeg har et spørsmål, som jeg håper du har et godt svar på. Det gjelder cruisekontroll. Nylig kjøpte jeg en Golf GTE. En ypperlig bil for mitt bruk – jeg har kort vei mellom hjem og jobb, og bruker nesten ikke bensin i det hele tatt.

Bilen har også adaptiv cruisekontrol. Det har jeg aldri hatt før, men det må jeg si er både trygt og avslappende å bruke. Særlig de få fangene jeg kjører i rushtrafikk eller på langtur.

Jeg har dessuten inntrykk av at det bidrar til å minske forbruket. Stemmer det? Hilsen Jenny

Ni gode råd: Slik får du ned drivstofforbruket

Benny svarer:

Hei Jenny! Gratulerer med ny og ladbar bil! Jeg tror du har skjønt poenget, da du kjøpte en ladbar hybrid som i hovedsak skal brukes på småkjøring. Det er der de virkelig kommer til sin rett.

Selv har jeg vel egentlig alltid vært litt skeptisk til cruisekontroll. Vi har diskutert det i redaksjonen noen ganger, og jeg er nok ikke helt på linje med de andre. Jeg liker best å kjøre bilen helt selv.

Mindre stress

Men, jeg skal tilstå at dette inntrykket endret seg en del, da adaptive cruisekontroll kom for fullt. Nå bruker også jeg denne muligheten, og lar bilen stå for gass og brems helt på egenhånd, for eksempel i rushtrafikk eller når jeg kjører langt på motorveien.

Som du sier, det gjør turen litt mindre stressende. Dessuten slipper jeg å stadig sjekke om jeg bryter fartsgrensen, for det passer jo systemet på selv, når jeg har lagt inn maksimal fart.

Bilen din bruker mye mer enn den skal

Lavere forbruk

Når det gjelder forbruk, har du helt rett. For mange vil cruisekontroll bidra til at du bruker mindre drivstoff. Det handler om at jevn kjøring er mer effektivt enn stadige, små justeringer. Og teknikken i bilen, som styrer farten, er flinkere til å holde jevn fart enn vi mennesker er. Vi glemmer oss gjerne bort et øyeblikk, og plutselig må vi enten gasse eller bremse. Begge deler er dårlige nyheter for forbruket.

Dette tror jeg nok ikke at så mange tenker over, i hverdagen. Men her ligger det altså potensial for å spare penger.

Elbiler

En ting er forresten på biler som har forbrenningsmotor, men dette er jo enda viktigere for de som kjører elbil. Siden lading tar lengre tid og det er lengre mellom hvert ladepunkt enn mellom hver bensinstasjon, blir det ekstra viktig å kunne hente ut hver eneste lille kilometer.

Golf GTE er en ladbar hybrid.
Golf GTE er en ladbar hybrid.

Kort sagt, ja, cruisekontroll bidrar til å øke rekkevidden på bilen. Du vil ikke plutselig bli rik på alle pengene du sparer, men mange bekker små, vet du ...

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Så mye koster familiebilen deg i året