Gått langt: Bilen som Ida Marie Braathen (22) fikk i gave ser pen ut, men dieselbilen har rullet veldig mange kilometer på veiene. FOTO: KARL BRAANAAS, budstikka.no /Amedia.
Gått langt: Bilen som Ida Marie Braathen (22) fikk i gave ser pen ut, men dieselbilen har rullet veldig mange kilometer på veiene. FOTO: KARL BRAANAAS, budstikka.no /Amedia.

Ida Marie (22) jublet over ny bil – så kom sjokket

Her var det noe som absolutt ikke stemte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En stolt Ole Ivar Braathen skulle gi datteren en større bil, slik at hun fikk plass i baksetet til et trygt sete for sønnen sin.

– Så viste det seg at Passaten jeg hadde kjøpt ikke hadde gått 182.000 kilometer, men 382.000 kilometer, forteller Ole Ivar Braathen, til budstikka.no.

LES OGSÅ: – Vi etterforsker alle bil-bedragerier

Avslørende service-lapp

Bilen, en 2003-modell Volkswagen Passat diesel med firehjulstrekk, var pen nok å se på.

– Men på et skademeldingsskjema som lå i serviceheftet lå det en tilstandsrapport fra 2006 som viste at den da hadde gått 234.600 kilometer, forteller han.

Braathen tok da kontakt med Biltilsynet, og de opplyste at ved siste EU-kontroll hadde bilen gått hele 380.000 kilometer.

Dette skjedde i september 2014, og i forbindelse med rettssaken mot bilselgeren har Budstikka snakket med kjøperen og hans datter.

– Sint og frustrert

Ole Ivar Braathen jobber i et firma på Vøyenenga som leverer materiell til bilverksteder og ble naturlig nok opprørt da han oppdaget situasjonen. Det ble også datteren da han forklarte situasjonen.

– Bilen ble jo parkert og jeg har ikke kunnet bruke den før nå i 2016, sier hun.

Da den skulle forsikres var det heller ikke helt enkelt å forklare hvor mye den hadde gått, men det har heldigvis ordnet seg.

LES OGSÅ: Asker-mann (85) lurt av ny svindelmetode

– Faren min ville jo aldri kjøpt den om han hadde visst at den nesten hadde gått 400.000 kilometer. Hvordan den er å selge, med feil kilometerstand, er heller ikke greit, forklarer hun.

Bilselgeren (34) fra Oslo nektet straffskyld for bedrageri i retten. Han hevdet at han hadde forklart til kjøperen at den hadde gått 382.000 kilometer. Det trodde ikke retten på, for både i kontrakten og salgsannonsen sto at bilen hadde gått 182.000 kilometer.

LES OGSÅ: Bærumsmann fralurt 203.000 kroner: – Det er en forferdelig stygg sak

Dømt for seks tilfeller

Det hjalp heller ikke på mannens troverdighet at han er dømt tidligere for bedragerier ved tilbakejusteringer av kilometertellere. I april 2011 ble han dømt for seks slike tilfeller.

Retten ser strengt på at han har bedratt bilkjøpere.

– Det er viktig å opprettholde tillit til bransjen, og det dreier seg om handel som betyr mye for den enkelte kjøpers økonomi. Det er derfor en skjerpende omstendighet at tiltalte også tidligere har gått systematisk til verks overfor kunder, og at han ikke har avstått fra virksomheten etter Oslo tingretts dom i 2011, står det i dommen.

Verdt 5.000 kroner

I utgangspunktet ville retten gi mannen 60 dager ubetinget fengsel, men siden saken er blitt hele to år gammel slapp han med halvparten.

I tillegg til 30 dagers ubetinget fengsel er han også dømt til å betale Braathen 20.000 kroner i erstatning. Ifølge den såkalte «Rødboken» – med veilledende priser for bruktbiler i Norge – skulle denne bilen bare kostet 5.000 kroner. Braathen ga 39.000 kroner for bilen.

LES OGSÅ: 19-åring drev grovt bedrageri i kassen

34-åringens forsvarer, advokat Carl Konow Rieber-Mohn, opplyser at dommen er anket. Begrunnelsen er den lange liggetiden hos politiet før saken kom opp og særlig før tiltale ble tatt ut.

– Min klient har heller ikke pådratt seg nye forhold og er kommet i ordnede forhold med gravid kone, sier forsvareren.

Du kan lese mer om bil og trafikk på budstikka.no – her:

Les også: Det har blitt enklere å finne ut om kilometerstanden stemmer