Firehjulstrekker? Da bør du bytte alle dekkene samtidig

Det motsatte kan bli dyrt.

Flere og flere velger biler med firehjulsdrift. Det kan gi utfordringer ved dekkbytte.  
Flere og flere velger biler med firehjulsdrift. Det kan gi utfordringer ved dekkbytte.  

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Jeg har en 2013-modell Toyota RAV4. Jeg lurer på om jeg kan kjøre med to nye og to gamle vinterdekk uten å ødelegge noe?

Tenkte nemlig å kjøpe to om gangen, da det er dyrt å kjøpe alle fire samtidig.

Benny Svarer:

Heisann! Huff - ja, det går fort og snart er det tid for å tenke på vinterhjul og isskraper igjen. Jeg kjøpte nye dekk i fjor og slipper derfor enklere unna i år. Det er bare å skifte hjulene.

På biler med permanent firehjulsdrift er svaret på spørsmålet ditt fra min side klinkende klart. Alle skal byttes samtidig. Dette for å unngå ulik rotasjonshastighet på nye og slitte dekk. Forskjellen på rulleomkretsen er større enn man kanskje skulle tro.

Denne forskjellen kan ødelegge differensialer og eventuelle transfer-girkasser. Jeg har selv sett eksempler på det – og tro meg – reparasjonene her kan man kjøpe mange dekk for...

Din Toyota RAV4 fra 2013 har ikke permanent firerhjulsdrift, men er "forhjulstrekker" inntil det er behov for firehjulsdrift, og den kobler da inn bakhjulene.

Slik lagrer du hjulene dine riktig

Du Må ikke, men du BØR

Man skulle derfor anta at det ikke var så viktig å bytte alle fire dekkene samtidig her. Føringene fra Toyota er imidlertid soleklare. Man skal ikke blande sommer og vinterdekk, man skal ikke blande forskjellige dekkdimensjoner og man skal heller ikke blande ny og brukte dekk. De garanterer seg slik sett mot eventuelle skader ved avvik. Dette kan helt sikkert også få betydning om man kommer ut for en sak der det blir snakk om garantireparasjoner på drivverket.

Jeg tror sjansene for at du påfører bilen din noen skade om du bytter bare to av dekkene er ørsmå. Min påstand er derfor at du ikke på død og liv MÅ kjøpe fire nye dekk.

Men når det er sagt så vil jeg allikevel si at du BØR bytte alle fire samtidig. Det koster litt, jeg ser den – men det er det mest fornuftige.

Det er på en måte like godt å "hoppe i det" og være på den sikre siden, som å ta en sjanse på noe som kan bli veldig kostbart om noe går galt. Du har en relativt ny og kostbar bil som også er innenfor garantitiden. Derfor er mitt råd at du bør følge Toyotas føringer når det gjelder dekkskift.

Les også: Norske Ole-Kristian har drømmejobben hos Volvo

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: