De har gjort jobben sin i årtier, men nå kan pensjonsalderen være like rundt hjørnet.
De har gjort jobben sin i årtier, men nå kan pensjonsalderen være like rundt hjørnet.

Nå kan disse snart være historie

Lovendringer gjør at ny teknologi overtar.

Bilene utvikles stadig, og nå kan også de utvendige speilene snart være historie. De har gjort jobben godt opp gjennom årene, og sørget for å forhindre utallige ulykker.

Men for bildesignere og konstruktører er speilene mest til irritasjon. De kan ofte føre til at man mister litt visuell slagkraft, og designere liker dem derfor ikke. Det hjelper heller ikke på saken at speil bidrar til dårligere aerodynamikk, som igjen bidrar til høyere drivstofforbruk.

Dette er en av de beste familiebilene du kan kjøpe

For bileierne er de heller ikke bestandig like morsomme. Hvor mange speil har ikke gått tapt i trange møtesituasjoner, i parkeringshus, garasjer eller vaskehaller?

Kan plasseres hvor som helst

Problemet har vært at loven har diktert utvendige speil i alle land, men nå har Japan godkjent bruken av kameraer og videodisplay i stedet for utvendige speil. Dagens kameraer kan plasseres hvor som helst, og således gi bedre oversikt over blindsoner.

De skal gi oss en bil helt uten ratt og pedaler

De kan justere seg selv etter lys, refleksjoner og mørke, og med sine mer «skjulte» plasseringer tilbyr de overlegen aerodynamikk i forhold til de gamle speilene, og således mindre forbruk.

Nye aktører på banen

Mange har sittet og ventet på dette gjennombruddet. Utallige underleverandører jobber nå på spreng med ulike kamerabaserte monitor-systemer, og det er ventet at EU følger etter senere i år, mens USA sannsynligvis vil gjøre det i 2018.

De nye reglene medfører at nye aktører kommer på banen, som den tyske giganten Bosch. De lager ikke vanlige speil, men vil bli en tung aktør innen kamerabaserte monitorer.

Dermed varer det ikke lenge før den første bilen uten sidespeil kommer. Tesla er blant dem som har vist dette på konseptmodeller, de får garantert følge av flere.

Dette er verdens mest solgte bil