Det er den som eier bilen som først hører fra politiet, hvis den blir knipset i fotoboks.
Det er den som eier bilen som først hører fra politiet, hvis den blir knipset i fotoboks.

Nei – du skal ikke betale andres fotoboks-bot

Bileier har ikke nødvendigvis ansvaret her.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei hvordan er det med dette igjen. Hvis noen andre kjører bilen din og blir tatt i fotoboks med den, kan du som eier bilen bli straffet? Har prøvd å finne ut litt om dette, men finner ikke noe godt svar. En kompis har lånt bilen min noen uker i sommer og han tror han ble blinket på i en fotoboks i helga. Det gikk visst ikke så veldig fort, men over fartsgrensa.

Benny svarer:

Heisann! Regelen er klar: Det er den som kjører bilen som er ansvarlig, og kun den. Du som bileier kan ikke straffes hvis noen andre har kjørt bilen og blitt tatt i fotoboks.

Det som konkret skjer her er følgende: Hvis bilen har blitt tatt i fotoboks, sender politiet brev til den som er eier av bilen. Her vil du se hvor fort bilen har kjørt og hvor stor boten er. Du blir også oppfordret til å fortelle hvem som har kjørt bilen, hvis det ikke er deg selv.

I ditt tilfelle må du altså opplyse at du ikke har vært fører. Hvis du ikke vil fortelle hvem som har kjørt bilen, kan du få en innkalling til politiet. Her plikter du å møte opp. Politiet vil vise deg bildet av sjåføren og spørre om du kjenner igjen vedkommende. Nekter du å si dette, kan politiet begjære et såkalt rettslig avhør. Her har du forklaringsplikt.

Politiet kan også etterforskes saken på bakgrunn av bildet, for eksempel ved å sammenlignet dette med familiemedlemmer eller andre de mener kan ha kjørt bilen. Hvor ofte det skjer, er jeg forresten veldig usikker på. Det kommer nok både an på hvor grov fartsovertredelsen er, og hvor presset det aktuelle politikammeret er på tid og ressurser.

Som du skjønner: Du har ikke noe å frykte så lenge du ikke har kjørt bilen selv. Slik må det da også være, hvis ikke ville det jo vært mildt sagt skummelt å låne bort bilen sin. Regner med at kompisen din gjør opp for seg. Hvis ikke er han ikke mye til kompis, i mine øyne...

Les også: Topp 5 - Slik unngår du fotoboks-bot

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen.

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under