Bilrattet ditt er en bakteriebombe

Flere bakterier her enn på et offentlig toalett.

Undersøkelser viser at bakterier av forskjellige slag liker seg veldig godt på bilrattet. 
Undersøkelser viser at bakterier av forskjellige slag liker seg veldig godt på bilrattet. 

Mange av oss liker ikke offentlige toaletter så godt. De oppfattes av som litt udelikate og uhygieniske. De benyttes kun når andre alternativer ikke er tilgjengelige.

I vår egen bil derimot, trives mange av oss som plommen i egget. Men du har kanskje opplevd det du også? Det at noen ganger kjennes bilrattet litt klamt og ekkelt å ta på?

En analyse utført for en tid tilbake av bilratt i tilfeldig valgte biler, viser at det i gjennomsnitt er 280 forskjellige bakterier for hver kvadratcentimeter. Det er med andre ord all grunn til å vaske hendene etter endt kjøretur.

Derfor blir det dyrere med bensin- og dieselbil

Bakterier elsker biler

Det er forskerne på Queen Mary University i London som opplyser dette. For å sette det hele i perspektiv, opplyser de at det på offentlige toalettseter finnes ca 32 bakterier for hver kvadratcentimeter. Tro det eller ei...

Den vanligste bakterien på bilratt er av arten bacillus cereus en seiglivet liten djevel, som overlever koking og overlever uten oksygen. Den formerer seg raskest i mellom 25 og 35 varmegrader. Den lever av ris, pasta og poteter og kan forårsake matforgiftning om den inntas av mennesker.

En annen bakterietype vi finner mye av er arthrobacter, som lever av blant annet menneskehud og sukker. Disse er motstandsdyktige mot både uttørking og sult.

De fleste bakeriene som ble funnet i bilene er heldigvis sjelden farlige for mennesker, men det finnes bakterier som potensielt kan være skadelige også.

Skal gjøre bilvalg like enkelt som sjekking

Ti ganger verre enn offentlig toalett

Biler er et perfekt sted for bakterier å yngle. Særlig gjelder dette biler hvor eierne ofte spiser og søler med drikke og matrester bak rattet, og ikke er så nøye med vask og støvsuging.

Forskerne ved Queen Mary University anbefaler å vaske bilen like ofte som man vasker huset man bor i innvendig.

Undersøkelsen viser videre at kun en tredjedel av britene vasker og støvsuger bilen innvendig mer enn en gang per år. Ingen tørker jevnlig av rattet.

Rattet var imidlertid ikke det stedet på bilen med flest bakterier.

Det var bagasjerommet, som har en bakterietetthet på 400 for hver kvadratcentimeter. Det vil si godt over ti gangeren av et do-ringen på et offentlig toalett.

Med andre ord - det er ingen grunn til å hoppe over bagasjerom og ratt når du vasker bilen. Snarere tvert i mot ...

Les også: Kjørte med piggdekk i sommervarmen – det ble dyrt!

Lar du ungene kjøre en slik – da kan DU miste lappen