Chris Evans og Sabine Schmitz snakker med journalister fra hele verden om det nye showet, som sparker i gang på BBC Brit 31. mai.
Chris Evans og Sabine Schmitz snakker med journalister fra hele verden om det nye showet, som sparker i gang på BBC Brit 31. mai.

Alt du vil vite om NYE Top Gear

Vi har besøkt dem – her får du en sniktitt på første program.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange forbinder naturlig nok BBCs bilprogram med Jeremy Clarkson, Richard Hammond og James May. Men nå er det ubønnhørlig slutt for den populære trioen.

Det vi ikke skal glemme, er at Top Gear også eksisterte FØR den omtalte kompisgjengen begynte. Totalt har det vært over 40 (!) programledere av Top Gear. Men det var først under Clarksons ledelse at det tok helt av, og ble verdens mest sette TV-program.

På det meste hadde de over 350 millioner seere. Det er et tall så høyt at det er vanskelig å fordøye! Derfor er det en ”big deal” når det nå er duket for første sesong med helt nye programledere og et nytt konsept. Målet er ikke bare å erstatte forgjengerne. De skal overgå dem!

Top Gear-gutta gir alt i nytt bilprogram

Toyotaen er borte

Vi er i den famøse hangaren som har fått nytt liv som Top Gear-studio, en liten time utenfor London. Studioet i seg selv har fått en grundig ”facelift” siden sist.

Det hele er faktisk ikke til å kjenne igjen, fra forrige sesong. På et podie står det en pult med seks mikrofoner. Og snart kommer den nye gjengen som skal lede Top Gear og setter seg.

Chris Evans er
Chris Evans er "sjefen" i nye Top Gear. Han har en lang fortid i både radio og TV, og har eid hundrevis av biler. Deriblant en rekke sjeldne og kostbare modeller. Foto: TopGear.com Foto: Rod Fountain

Det åpnes for spørsmål fra salen, der journalister fra 34 land og fire verdensdeler, tripper etter å få svar på spørsmålene sine.

Spørsmålet de er lut lei av

Etter nøyaktig fem sekunder kommer første spørsmål, og det er spørsmålet alle på podiet er så lei av å svare på at jeg frykter at de skal pakke sammen og dra hjem når det kommer:

– Hvordan blir det å følge opp Jeremy Clarkson og co?

Chris Evans, den nye ”sjefen”, smiler overbærende. Og kommer med et diplomatisk svar om at han alltid har vært en stor fan og at de nå vil følge opp, samtidig som de skal sette sitt eget preg på konseptet.

Jeremy Clarkson med uventet støtte til VW

– Vi skal overgå dem

Men så bryter den tidligere Formel 1-stjerner, Eddie Jordan inn. Ikke hørt om han? Det burde du. Iren har både kjørt F1-bil i mange år selv, og har senere vært teameier og gitt en rekke spennende racingtalenter muligheten. Et av dem er den mestvinnende noen gang: Michael Schumacher.

Rory Reid er den eneste av de nye programlederne som er ansatt etter videoaudition. Unggutten skal også ha en viktig rolle i det nye programmet ExtraGear, som går på luften rett etter det vanlige programmet er ferdig.
Rory Reid er den eneste av de nye programlederne som er ansatt etter videoaudition. Unggutten skal også ha en viktig rolle i det nye programmet ExtraGear, som går på luften rett etter det vanlige programmet er ferdig. Foto: Rod Fountain

Og nå er han altså del av den nye Top Gear-gjengen. Og Jordan er ikke fullt så diplomatisk som sin ”sjef”.

– Vi skal overgå dem. Vi skal bli bedre. Jeg tror vi jobber hardere og kjemien er enda bedre i denne gruppa, mener han.

MÅTTE ha Sabine

Jordan er eldst i gruppa. Han representerer rutinen. Og selv om den tidligere radio- og talk show-kjendisen og nå Top Gear-sjefen Evans med innlevelse understreker at han ikke har hentet inn en gruppe som skal fylle alle demografier, er det nettopp det han har gjort.

La oss ta dem én og én. Det er nok ikke alle du har hørt om før. Vi starter med den første han kontaktet. En kvinne. Men ingen hvilken som helst kvinne.

– Jeg visste umiddelbart at jeg ville ha henne med. Jeg har sett hva hun har bidratt med før og hun er helt rå bak rattet, forteller Evans.

Han snakker om Sabine Schmitz. Hun er født og oppvokst like ved Nürburgring i Tyskland – en av verdens mest legendariske racingbaner.

Den har hun etter hvert lært seg å kjenne like godt som sine egne bukselommer. Og hun har allerede vist i flere Top Gear-episoder at hun kan kjøre bil. Så det lukter svidd.

Youtube-fenomen

Deretter var det en annen Chris som ble kontaktet. Det var youtube-fenomenet Chris Harris. Han er en ekte bilentusiast som også driver med racing. Av de vi fikk møte under pressearrangementet, er det han som virker aller mest jordnær og gira på den nye jobben.

Chris Harris og Rory Reid kommer til å ha hovedansvaret for ExtraGear, og virker å ha en god tone seg imellom. Men Rory har veldig tro på elbiler, mens Chris har mer sansen for alt som lager (mye) lyd ...
Chris Harris og Rory Reid kommer til å ha hovedansvaret for ExtraGear, og virker å ha en god tone seg imellom. Men Rory har veldig tro på elbiler, mens Chris har mer sansen for alt som lager (mye) lyd ...

Han kan rett og slett fortsatt ikke helt fatte hvordan han kan få betalt for å gjøre noe han selv gladelig hadde betalt for å gjøre.

– Det er helt utrolig. Snakk om å være privilegert, gliser en sympatisk Harris.

ExtraGear

En som gliser like mye, er det uskrevne bladet Rory Reid. En ung gutt, som ”ingen” i Norge hadde hørt om før han brått ble med i Top Gear-teamet.

Han er den eneste som er rekruttert ved å sende inn en video-audition. Men han var ikke den eneste som sendte inn en slik video. Over 6.000 auditions ble mottatt og gjennomgått av BBC, med alt fra dårlig rapping til en håpefull russisk Playboy-modell (!). Men Reid ble valgt ut. Han og Harris skal lede ExtraGear. Det er også noe nytt, som kommer i årets sesong.

– Poenget her er å gi seerne enda mer av det de elsker, men på en annen måte. Dette blir mer en anledning til å se litt ”bakom”, bli bedre kjent med programlederne og ikke minst bilene, forteller han.

ExtraGear begynner rett etter at det vanlige programmet er ferdig, og skal vare i en halv time.

"Han fra Friends"

Den eneste programlederen som ikke er til stede og kan møte oss, er Matt LeBlanc. Det er utvilsomt det mest kjente navnet i gruppa. Han har en rekke filmer og serier bak seg, men er best kjent som Joey, i Friends. Men han er også den kjendisgjesten som har kjørt den raskeste runden på Top Gear-banen.

De andre programlederne vi snakker med om han, forteller først og fremst om hvor oppofrende han er, hvor bilinteressert han er og hvor god peiling han har på mekking.

Her får du en sniktitt på nye Top Gear

– Dessuten er han en utrolig god sjåfør. Jeg ble overrasket over hvor god han er til å kjøre, forteller Evans.

LeBlanc kommer til å være ”nummer 2” i gjengen, og det er han og Evans som blir hovedprogramlederne.

Mye å by på

Det blir som før kjendisgjester på besøk også. Men de skal ikke kjøre rundt i en rimelig bil alene. I stedet skal to og to kjøre rundt i rallyriggede Mini-er. Og løypa er ikke bare på asfalt, det blir grus, asfalt og til og med et hopp.

Men det er naturligvis innslagene fra rundt om i verden som blir essensen. Sammen har den nye Top Gear-gjengen vært på reise i fire ulike verdensdeler, de har kjørt tilsvarende et par ganger rundt jorden – og de har testet ut noen av de råeste bilene i verden.

De vet at det gjelder å gi alt, om de skal holde nivået seerne er blitt vant med.

Livredde

– Har dere på noe tidspunkt vært SKIKKELIG redde?

– Ja, det skal jeg love deg. Vi presser grensene, ofte mer enn vi hadde tenkt. Det er producerne som sørger for det. Når vi sitter i et varmt og trygt kontor og diskuterer heftige innslag, er det lett å si ja til alt. Men så, når en gir jernet oppover en smal grusvei i Sør-Afrika, med rene avgrunnen på den ene siden og fjellveggen på den andre, er det ikke fritt for at en angrer litt. I adrenalinrushet blir det til at en bare fortsetter. Det er jo Top Gear.

Og med det kan vi slå fast at de ikke har tenkt å ta lett på oppgaven. Vi har også fått sett et par unike klipp, som røper at det blir mer av det vi kjenner fra før i nye Top Gear. Heldigvis.

Her er de nye Top Gear-programlederne