Nei – dette likte ikke kontrollørene!

Åtte av ti tungbiler hadde feil eller mangler.

Kontrollørene til Statens vegvesen var ikke imponert over denne lastesikringen. Dette var slett ikke den eneste sjåføren som fikk påpakning under kontrollene. Foto: Statens vegvesen. 
Kontrollørene til Statens vegvesen var ikke imponert over denne lastesikringen. Dette var slett ikke den eneste sjåføren som fikk påpakning under kontrollene. Foto: Statens vegvesen. 

Da Vegvesenet holdt kontroll av tungbiler i Telemark, ble det funnet feil på 80 prosent av de kontrollerte kjøretøyene.

– Det var nok å ta tak i.

Slik oppsummerer overingeniør i Statens vegvesen, Thore Paulsen, gårsdagens kontroll da TA tar kontakt for å høre resultatet.

Vegvesenet startet i Dalen, og tok turen oppover fylket, der de var innom både Åmot, Rauland og Edland.

Til sammen ble ti biler vinket inn for kontroll. På hele åtte av dem fant kontrollørene feil eller mangler av varierende alvorlighetsgrad.

Dårlig sikring

Paulsen forteller at flere av dem var overlastet, og at det også forekom dårlig sikring av last. Andre kjøretøy hadde tekniske feil eller mangler, og det ble gitt ut anmeldelser for manglende yrkessjåførkompetanse.

– I en av bilene som ble kontrollert hadde fartsskriveren sluttet å virke for flere år siden, forteller Paulsen.

De som er førere av tunge kjøretøy må ta nødvendige pauser og ikke kjøre for lenge av gangen. Den pålagte hviletiden, som er et felles europeisk regelverk, registreres ved hjelp av disse fartsskriverne i kjøretøyet.

Flesteparten av de kontrollerte bilene var norskregistrerte.

To tonn for mye

Bildet i denne artikkelen viser et eksempel på en sjåfør som ikke hadde sikret lasten sin godt nok, og fikk påpakning av vegvesenet for dette.

Men det groveste tilfellet kontrollørene kom over var en mindre lastebil som var lastet med stein. På bilen var det lastet hele to tonn mer enn tillatt vekt. Bilen hadde en tillat vekt på 7490 kilo, men veide 9,5 tonn under gårsdagen kontroll.

– Dette kjøretøyet ble stående igjen, og eieren kan vente seg en anmeldelse. Det var viktig at vi fikk stoppet denne bilen, forteller Paulsen.

Dette var en målrettet kontroll, og trafikksikkerhet er alltid hovedfokus under slike kontroller.

– Det er viktig for oss at alle skal kunne ferdes trygt i trafikken, sier Paulsen

Du kan lese mer om bil og trafikk på ta.no – her:

Sjekk her hva Statens vegvesen stoppet på Svinesund