Elbileiere er ikke like flinke til å legge om til sommerdekk som andre bileiere. Det å kjøre rundt med vinterdekk på sommerføre kan få katastrofale konsekvenser.
Elbileiere er ikke like flinke til å legge om til sommerdekk som andre bileiere. Det å kjøre rundt med vinterdekk på sommerføre kan få katastrofale konsekvenser.

Sjekk viste at elbileierne er sløve med å bytte dekk

Se hvor farlig det kan være! 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En sjekk av 1.200 biler viste i fjor sommer at nesten dobbelt så mange elbilister kjørte med vinterdekk på sommeren, sammenlignet med eier av biler med bensin- eller dieselmotor.

Opptellingen ble gjort i garasjehusene til Sandvika, Strømmen og Storo storsenter i juli, og viste tydelige tegn på at førerne av mindre elbiler (ikke medregnet Tesla) ikke prioriterer å skifte dekk i like stor grad som eierne av andre biler. Ti prosent av bilene med forbrenningsmotor hadde vinterdekk, mens hele 18 prosent av elbilene brukte dekk som ikke egner seg på sommerføre.

Sommerdekk-test 2016: Her er dekkene du bør styre unna

Katastrofale konsekvenser

Å kjøre med vinterdekk på sommerføre kan i verste fall få katastrofale følger. En bremsetest fra 100 km/t gjennomført av dekkprodusenten Continental viser at når bilen med sommerdekk står stille, har bilen med vinterdekk fortsatt en fart på hele 59 km/t.

– Vinterdekk er ikke laget for sommertemperaturer. Piggfrie vinterdekk på sommeren har en lengre bremselengde enn sommerdekk, og også kjøreegenskaper og presisjon svekkes betydelig, sier Dr. Andreas Topp, sjef for vinterdekkutvikling i Continental.

Dekkmerke: 6 av 10 vet ikke hva som står her

– Blir som å kjøre på is med sommerdekk

I tillegg til at bremselengden øker dramatisk med vinterdekk, er også sidegrepet betydelig redusert. Det betyr at en unnamanøver som ville vært uproblematisk med sommerdekk kan være umulig med vinterdekk på sommerføre.

– Å kjøre med vinterdekk på våt og varm sommervei kan sammenlignes med å kjøre på islagte veier med sommerdekk. Det kan til og med være enda skumelere, fordi folk ikke er klar over hvor farlig det er, sier produktsjef i Dekkmann, Torleiv Haukenes.

Økt energiforbruk

Det er ikke bare sikkerheten som blir dårligere når man bruker vinterdekk på sommerføre. Den myke gummiblandingen i dekkene er tilpasset kaldt vær, og vil derfor gi en vesentlig høyere rullemotstand på sommeren enn det man får med sommerdekk. I en elbil er dette spesielt kritisk på grunn av den relativt korte rekkevidden sammenlignet med en tradisjonelt motorisert bil.

– Rullemotstanden er opp mot 15 prosent høyere med vinterdekk, og dermed blir også rekkevidden kortere. Generelt sett kan man si at rekkevidden reduseres med fem prosent, sier Haukenes.

Guide: Slik velger du riktig sommerdekk

Slites raskere

For en typisk elbil med rekkevidde på i underkant av 20 mil, vil rundt 10 kilometer forsvinne på grunn av økt rullemotstand.

Et annet problem, om en skal tenke på økonomien, er at dekkene vil slites vesentlig raskere enn et sett med sommerdekk.

– Den myke gummiblandingen er ikke laget for høye temperaturer, og dekkene vil slites mye fortere på sommerføre. Et sett med vinterdekk kan rett og slett bli ødelagt allerede etter én sommersesong, forteller produktsjefen.

Det er med andre ord både økonomiske og sikkerhetsmessige grunner til å sørge for at bilen er riktig skodd gjennom sommersesongen.

Dekk: Slik kan det bli stillere i bilen