Det er ikke ofte Broom-Benny fraråder bilkjøp, men denne anbefales ikke. 
Det er ikke ofte Broom-Benny fraråder bilkjøp, men denne anbefales ikke. 

Broom-Benny: – Denne bilen bør du ikke kjøpe

Bærer på en stygg hemmelighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny,

Vi har i en tid snakket om å kjøpe oss en rimelig småbil til hverdagsbruk, for å spare litt på en stor og kostbar SUV-vi har. Både slitasje, miljø og drivstoff.

I dag så jeg på en bil, som faren til en kollega skal selge. En Chevrolet Aveo, 2008 modell som har gått lite og så pen ut.

Bilmerket er jo anerkjent, men har aldri sett denne utgaven før og er litt usikre og vil derfor høre med deg om fordeler og ulemper før kjøp. Vennlig hilsen Anne Berit.

Benny svarer:

Hei Anne Berit. Ja, Chevrolet er et anerkjent bilmerke, uten tvil. Men denne (og en del andre mindre modeller) er ikke "ekte", amerikansk Chevrolet.

I stedet snakker vi om koreanske Daewoo som General Motors (GM) overtok for å unngå konkurs i 2002. Det er den kjempekorte versjonen av en lang og komplisert historie.

Designet er helt greit og den er kjent for god driftsikkerhet. Men dette er en typisk liten og billig bil, på alle måter. Bråkete motor, dårlig understell, flate og korte seter for å nevne noe. Og da her jeg spart det aller verste til slutt.

Kan to lyspærer virkelig koste 6.000 kroner?

Like trygg på en tråsykkel

For dette er faktisk en av veldig få moderne biler som har fått bare én eneste stjerne i Euro NCAPs kollisjonstest. Som den eneste nyere bilen jeg i farten kan komme på, som har klart det kunststykket.

For å si det rett ut – så betyr det at kollisjonssikkerheten er elendig. Alle andre biler fra samme tid er bedre.

På grunn av det vil jeg faktisk fraråde å kjøpe en slik bil.

Nå skal det sies at den nyere Aveo som kom i 2012, fikk full pott og dermed fem stjerner da den ble kollisjonstestet. Så GM skjerpet seg da.

Jeg vil heller anbefale deg å se etter en annen og sikrere bil, og heller legge litt mer penger i den. Utvalget av kurante små biler er stort både på finn.no og på AutoDB, så jeg er helt sikker på at du finner noe du liker - og som er bedre enn denne.

Lykke til!

Les også: Dette er noen av de sikreste nybilene du kan kjøpe

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: