Det å skifte lyspære på bilen, kan være alt fra enkelt og billig  – til svinedyrt.
Det å skifte lyspære på bilen, kan være alt fra enkelt og billig  – til svinedyrt.

Kan to lyspærer virkelig koste 6.000 kroner?

Her får mange seg en kostbar overraskelse.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny.

Nå trenger jeg råd. Jeg kjørte vår Mercedes på bensinstasjonen for å bytte lyspære. Der kunne de ikke, for lyktene var for spesielle. Jeg dro derfor til verkstedet.

Der får jeg beskjed om at ene pære er sprukket og derfor lyser svakt. Jeg får også beskjed om at jeg bør bytte begge pærene. Så langt er alt greit.

Det som IKKE er greit er prisen jeg får. På 6.000 kroner! Lurte på om du som ekspert har noen kommentar til dette? Det minner mest om alt om landeveisrøveri! Hilsen forbanna Mercedes-eier.

Benny svarer:

Hei du! Lys må vi ha, selv om kveldene blir lysere på denne årstiden.

Jeg forstår at du reagerer på prisen. Men bilene blir mer og mer avanserte. Det gjelder ikke minst lys-utrustningen. Her har du sikkert xenonlamper og pærer som er vanskelige å komme til.

Jeg har faktisk vært borti noen få ganger at selve glasset på xenonpærene sprekker. Dette kan ofte være ørsmå sprekker, som knapt er synlige med det blotte øyet.

Det som gjør at xenonpærer lyser så godt, er at de er fylt med ionisert xenongass under høyt trykk. Med sprekk i pæreglasset, forsvinner gassen – og mye dårligere lys blir resultatet.

Xenonpærer er dyre på grunn av en noe komplisert oppbygging. Ikke nok med det – ofte må man faktisk skifte begge på grunn av at det kan bli ”fargeforskjell” på ny og gammel pære.

Dette kan være en tikkende utgiftsbombe

Trodde det var en filleting ...

Så da står man der med en saftig regning for det som kanskje i utgangspunktet oppleves som en filleting.

Det er kanskje dårlig gjort å fortelle det, men jeg byttet selv lyspærene på en gammel Golf jeg har til sommerbruk. De kostet 49,50 per stk. og det tok tre minutter å bytte på begge sider. Noen ting var enklere før...

Jeg vil tro at det finnes billigere pærer til din bil også. Du kan spare en del på det.

Det finnes etter hvert ”Kina-pærer” som koster fra rundt 500-lappen pr. stk. Hvordan kvaliteten på disse er kjenner jeg ikke til. Ellers vet jeg at Philips har uoriginale pærer til en del biler også til rundt tusenlappen. Disse har jeg brukt selv og var fornøyd med dem.

Men det kan fortsatt være litt jobb å bytte disse også. Motorrommet på nyere biler er ofte ganske velfylt og det kreves en del demontering for å komme til.

Med norske timepriser blir det fort penger av slikt.

Fortvilet Mercedes-eier: Hele motoren må byttes

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: