Når vinteren gjør comeback, gjør nok mange med sommerdekk det klokt i å la bilen stå. Foto: Scanpix.
Når vinteren gjør comeback, gjør nok mange med sommerdekk det klokt i å la bilen stå. Foto: Scanpix. Foto: Pedersen, Terje

Sommerdekk i dag kan koste deg dyrt

Mange våknet opp til snø og glatte veier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har en tendens til å skje minst en gang hvert år: Når våren tilsynelatende har kommet og svært mange av oss har lagt om til sommerdekk – da kommer vinteren tilbake igjen.

I dag har svært mange våknet opp til snø og glatte veier.

Og er du en av dem som har tatt av vinterdekkene og erstattet dem med sommerdekk, kan du ha et problem.

Stor forskjell

– Dessverre er det hvert år mange eksempler på bilister som likevel våger seg ut på veiene. De er altså helt feil skodd, og da kan det gå virkelig galt, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

– Men er det virkelig så stor forskjell på sommer- og vinterdekk?

– Ja, den forskjellen tror jeg er større enn folk flest aner. Du har rett og slett helt andre egenskaper med sommerdekk på glatta, kontra vinterdekk. Bremsestrekningen blir vesentlig lengre, du mister lettere kontroll i sving, og det er veldig fort gjort å havne i grøfta. Alt dette er ting det er best å ikke erfare selv i praksis, sier Benny.

Slik så det ut da Jenny (22) ble presset ut i grøfta

– La bilen stå

– Men det verste av alt er naturligvis hvis du forårsaker en ulykke, fordi du har feil dekk på bilen. Da er heller ikke forsikringsselskapene nådige. Som bileier plikter du å være riktig skodd. Hvis sommerdekkene kan anses som en årsak til at du kjører av veien, eller for eksempel inn i en annen bil – ja, da er sjansen stor for at du opplever avkortning i forsikringsutbetalingen. Det kan bety en saftig økonomisk smell, sier Benny.

Hans råd er derfor å la bilen stå, hvis du er det minste i tvil om at det er forsvarlig å kjøre.

– Denne årstiden er skummel. Det kan være tilsynelatende fine forhold, så kan det være såpeglatt rundt neste sving. Da er det ikke sikkert at du rekker å reagere en gang, før det er for sent, avslutter Benny.

Nå kan hackerne ta over bilen din