Årsavgiften for motorvogner forfalt 21. mars, men langt ifra alle betalte innen fristen. Nå starter prosessen med å få alle til å gjøre opp for seg. I verste fall ender man med å få bilen sin avskiltet. Foto: Scanpix.
Årsavgiften for motorvogner forfalt 21. mars, men langt ifra alle betalte innen fristen. Nå starter prosessen med å få alle til å gjøre opp for seg. I verste fall ender man med å få bilen sin avskiltet. Foto: Scanpix. Foto: Aas, Erlend

322.000 bileiere har ikke betalt denne regningen

Det kan fort bli kostbart.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

21. mars forfalt en regning alle som eier bil i Norge får hvert år. Da var det nemlig siste frist for å betale årsavgiften.

Dette omfatter så mye som 3,7 millioner kjøretøyer. For første gang passerte også totalsummen 10 milliarder kroner. Personbilsatsen for 2016 er 3.135 kroner, 3.655 kroner for dieselbiler uten partikkelfilter.

For motorsykler er årsavgiften 1.920 kroner. De som har elbil, veteranbil, moped, traktor eller taxi slipper adskillig rimeligere unna. Her er beløpet 445 kroner.

Må betale tilleggsavgift

I år har Skatteetaten tatt over denne innkrevingen, fra Tollvesenet som tidligere gjorde jobben.

En drøy måned etter at fristen gikk ut, viser tall fra Skatteetaten at 322.000 krav ennå ikke er betalt. Det betyr at norske bilister skylder staten svimlende 840 kroner.

Andelen av bileiere som ikke har betalt i år (8,66 prosent) er noe høyere enn den var i fjor (8,4 prosent).

Nå purres disse bileierene. De som får purring har enten ikke betalt, eller de har betalt årsavgiften for sent. For sistnevnte er det ingen nåde: De må betale tilleggsavgift uansett.

Oblatene forsvant, vet du hvorfor?

Begjærer avskiltning

Den nye fristen for å betale er nå 4. mai. Har man ikke gjort opp for seg innen da, er det klart for tøffere sanksjoner fra myndighetenes side.

Da begjæres det nemlig at kjøretøyet skal avskiltes. Og det betyr i praksis at regningen blir betydelig høyere enn den kunne ha vært.

For å få skiltene tilbake, må man først gjøre opp for seg i form av å betale årsavgift og tilleggsgebyrer, i tillegg kommer gebyr til Statens vegvesen for å få skiltene tilbake.

Årsavgiften kan være ditt ansvar, selv om du ikke eier bilen lenger