Slik løser de et stort problem for mange

Denne er unik i norsk sammenheng.

Slik ser en mobil testestasjon fra NAF ut. På denne måten slipper mange å kjøre langt for å få tatt EU-kontroll på bilen sin. Foto: Tom Melby, an.no/AMEDIA.
Slik ser en mobil testestasjon fra NAF ut. På denne måten slipper mange å kjøre langt for å få tatt EU-kontroll på bilen sin. Foto: Tom Melby, an.no/AMEDIA.

Nå har NAF har gjort det lettere å komme til en test-stasjon. Det er Jorun Sivertsen fra Nordfold i Steigen er glad for.

Plutselig sto den der, utenfor Steigen Vertshus i Leinesfjord. En kjempe av en trailer, knallgul og altfor stor og altfor høy til å kjøre med. Men det er bare når den står stille, og det må en biltest-stasjon gjøre.

For den utbrettede kjempetraileren er en rullende teststasjon for NAF (Norges Automobil-Forbund). Ved hjelp av den kan mange bileiere som vil ha EU-kontroll hos NAF spare mange mils kjøring. Det skriver Avisa Nordland.

– Jeg er nylig kommet fra Syden og skulle hatt bilen på kontroll for lenge siden, så det var jammen bra jeg oppdaget plakaten om at denne mobile teststasjonen skulle komme til Steigen, sier Jorun Sivertsen.

Hun møtte opp til avtalt tid, og leder for den mobile NAF-testestasjonen, Kenneth Nilsen, kjørte bilen hennes inn i trailerens store gap.

I hele landet

Det mobile NAF-senteret har vært farten rundt i hele landet i halvannet år. Slik får flest mulig mulighet til å benytte seg av tjenesten.

– Jeg kan klare mellom 10 og 15 kontroller på en dag, om alt går greit, forteller Kenneth Nilsen.

– Vi har jo verksteder som tar EU-kontroller, men jeg ville nå helst gjøre det hos NAF. Det er så flott at vi får denne muligheten «her ute på landet», sier Jorun Sivertsen.

Kenneth også fornøyd

Den store, gule traileren har beveget seg nordover i det siste, til mindre og litt større tettsteder, med stopp en dag eller to på hvert sted, alle uten egen NAF-testestasjon.

– Standarden på bilene vi har til kontroller er generelt veldig bra. På landsbasis er det omtrent halvparten som passerer kontrollen uten merknader. Jeg har ikke noen egen statistikk for akkurat denne mobile teststasjonen, men jeg har en følelse av at vi ligger bedre an enn landsgjennomsnittet. Kanskje fordi vi kontrollerer nesten bare biler som kjører lite i by, sier Nilsen.

Kenneth, fra Tromsø, og en kollega skifter på å betjene og kjøre den mobile teststasjonen.

Flest EU-kontroller

Traileren er unik i norsk sammenheng og den er fullt utstyrt for å gjennomføre NAFs ulike tester og EU-kontroll. Traileren inneholder rett og slett et topp moderne testsenter for biler.

I utslått tilstand er traileren 21,5 meter lang, fem meter bred og seks meter høy.

Dette er selvfølgelig altfor bredt og høyt til å kjøre på veien med, derfor er hele hengeren «sammenbrettbar». Ytterveggene dras inn i selve testrommet, taket som må være høyt for å kunne heve opp bilene som testes, før testvogna kjøres til neste sted og brettes ut igjen.

Naturlig nok er det flest EU-kontroller som gjøres, men på den mobile teststasjonen kan man også få utført NAF-tester ved kjøp og salg, garantiutløpstest og hjulstillingskontroll.

Du kan lese mer om bil og trafikk på an.no – her:

LES OGSÅ: Verkstedet fant syv feil – NAF fant ingen!