De fleste bileiere som har sjekket forbruket sitt, opplever at det er svært vanskelig å matche de offisielle tallene. Illustrasjonsfoto.
De fleste bileiere som har sjekket forbruket sitt, opplever at det er svært vanskelig å matche de offisielle tallene. Illustrasjonsfoto.

Derfor bruker bilen din mer enn oppgitt

Stusser du også over forbruket?

Enten du bare synes du må innom bensinstasjonen for å fylle tanken litt for ofte, eller du faktisk har målt drivstoff-forbruket på bilen over litt tid: Mange av oss opplever at bilen bruker mer drivstoff enn de offisielle tallene tilsier. I mange tilfeller også mye mer.

Det har flere årsaker, men den viktigste er at de offisielle målingene gjøres under helt andre forhold enn det vi opplever i det daglige.

Hybridene varierer mye

Disse tallene er nemlig resultatet av målinger i laboratorium, altså under ganske annerledes omgivelser enn det vi møter ute på norske veier.

Hybridbiler har særlig vist seg å ha store forskjeller mellom oppgitt og reelt forbruk, der har kjørestilen ekstra mye å si. Dette gjelder spesielt de ladbare hybridene.

De har et svært lavt offisielt forbruk. Men det krever at du lader batteriene svært ofte. Har du mye langkjøring, eller dropper ladingen – ja da bruker de fort mye mer enn oppgitt.

Også for magre dieselmotorer blir det fort forskjeller, selv om du kjører forsiktig og mest mulig drivstoff-økonomisk.

I tillegg erfarer vi forskjeller mellom de ulike bilmerkene. Enkelte er lengre unna de offisielle tallene, enn andre.

Frustrert bileier: – Jeg er sjokkert over forbruket

Sjekk dekktrykket!

I tillegg bor vi i Norge med mye vær. Både kulde, vind, snø og annen nedbør samt ikke altfor god veistandard mange steder. Det er også faktorer som spiller inn.

Å matche det offisielle forbruket er vanskelig, men det trenger ikke være helt umulig. Dette har som sagt veldig mye med kjørestil å gjøre. Det viktigste av alt er å kjøre jevnt og mykt. Unngå hard oppbremsing og hurtige akselerasjoner.

Noe av det mest effektive her, er å alltid se langt forover. Da blir det lettere å planlegge kjøringen, og den blir mindre rykkete.

Noe så enkelt og banalt som å sjekke dekktrykk er også svært viktig. For lite luft i dekkene gir høyere forbruk. Å følge serviceintervallene er også smart. Er det lenge siden du skiftet luftfilteret? Tett luftfilter gir økt forbruk.

– Virker dette tjuvtrikset?

Justere kjørestilen

Mye handler også om å være bevisst. De aller fleste nyere biler er utstyrt med en kjørecomputer som viser både gjennomsnittlig forbruk og forbruk akkurat nå. Det er absolutt ikke dumt å holde et øye med dette.

Da blir du mer oppmerksom på hvordan du kjører, og kan lettere justere kjørestilen slik at du får mer ut av hver liter diesel eller bensin.

PS: De som ikke fyller drivstoff, men som kjører elbil, har også som regel erfart at offisiell rekkevidde er noe helt annet enn det de klarer i praksis. Også her er kjørestil, temperatur og topografi faktorer som spiller inn og påvirker forbruket i stor grad.

Spar penger: Dette kan du fikse selv på bilen