Model 3 skal bli den store volumbilen fra Tesla, så langt lover det svært bra.
Model 3 skal bli den store volumbilen fra Tesla, så langt lover det svært bra.

Knallsuksess: Tesla solgte over 200.000 biler – etter én visning

Og norske kunder sto i kø.

Elbilprodusenten Tesla viste denne uken sin kommende Model 3 for aller første gang. Tesla-sjef Elon Musk sto selv for presentasjonen av bilen som blir uhyre viktig for Teslas framtid.

Så langt har de laget kostbare nisjemodeller. Model 3 snur opp-ned på det. Den skal koste fra rundt 300.000 kroner, ha reddevidde fra rundt 35 mil og klare 0-100 km/t på under seks sekunder.

Formidabel respons

I tillegg lover Tesla god plass til fem og et rommelig bagasjerom. Dessuten skal alle Model 3-utgavene være utstyrt med såkalt autopilot, et system som gjør at bilen i stor grad kan kjøre seg selv.

Og responsen har vært formidabel. Tesla er ekstremt gode på å skape blest rundt produktene sine, og Model 3-visningen var absolutt ikke noe unntak.

I går gikk Elon Musk selv ut med en melding og sa at de hadde fått inn reservasjoner på 198.000 eksemplarer av bilen. Disse strømmer fortsatt inn, slik at tallet nå har passert 200.000 med god margin.

LES MER: Ny Tesla kan snu bilmarkedet på hodet

Slitt med tidsfristene

Alle disse kundene har betalt et depositium tilsvarende 10.000 kroner, og fått tildelt en plass i "køen".

For kø kommer det helt klart til å bli her. Model 3 skal etter planen gå i produksjon neste år, og de første kundene skal få bilene sine sent i 2017. Med den responsen Tesla så langt har, er det helt åpenbart at de kommer til å få utfordringer med å dekke etterspørselen.

Så langt har også Tesla slitt hardt med å holde sine egne tidsfrister. Model X som akkurat har kommet på markedet, er for eksempel nesten to år forsinket, i forhold til opprinnelig plan. Men her har Tesla lovet at det skal bli annerledes med Model 3.

Les hvorfor det kan bli rettssak om Tesla-dørene

Flere tusen biler til Norge

Noe tall på hvor mange nordmenn som har bestilt bilen, er ikke offisielt. Men det var lange køer utenfor flere av Tesla-butikkene i Norge da de startet med å ta opp bestillingen torsdag morgen denne uken. I tillegg kan man reservere på nettet.

At det er snakk om flere tusen biler, er det ingen tvil om. Og hvis Tesla klarer å matche etterspørselen, er det liten tvil om at Model 3 kommer til bli en av Norges aller mest solgte biler når den kommer på markedet.

Model 3 blir på størrelse med Audi A4 og BMW 3-serie, Tesla lover klasseledende plass.
Model 3 blir på størrelse med Audi A4 og BMW 3-serie, Tesla lover klasseledende plass.

Magne sto først i køen, her sikrer han seg folke-Teslaen