Trodde du at det er menn som er verstingene når det kommer til råkjøring? Nye tall fra påsketrafikken underbygger at du har helt rett i det! Foto: Scanpix.
Trodde du at det er menn som er verstingene når det kommer til råkjøring? Nye tall fra påsketrafikken underbygger at du har helt rett i det! Foto: Scanpix. Foto: Solum, Stian Lysberg

51 mistet lappen – hadde èn ting til felles

Gjetter du hva det er?

– Dette er verre enn i fjor, og det er spesielt at så mange velger å kjøre så fort, sier sjef for UP Vest, Terje Oksnes til BA.

Høyeste hastighet 2. påskedag var mannen som ble målt til 108 kilometer i timen i 60-sonen ved Bu i Hardanger. Han var en av de 51 som mistet førerkortet i løpet av påsken.

La konen kjøre

– Alle de 51 som fikk førerkortet inndratt, var menn. Det store flertallet av de 500 fartsovertredelsene i påsken, var også menn, sier Oksnes.

– Så man burde la konen kjøre?

– Man burde la konen kjøre, eller kjøre slik som konen ville gjort, sier Oksnes med et smil.

Men bak smilet lurer alvoret når forteller om den svært grove fartsovertredelsen ved Bjerkreim i Rogaland forrige uke.

– Onsdag ble en mann målt til 169 kilometer i timen i 80-sonen. Den dagen mistet 20 menn førerkortet, og det var så travelt for patruljen at de måtte la de mindre alvorlige fartsovertredelsene slippe unna. De hadde ikke kapasitet til å stoppe alle, sier Oksnes til BA.

Overrasket

Han lar seg overraske at så mange tar sjansen på å kjøre for fort.

– Vi har markedsført kontrollene våre, vi er ute i media og forteller om resultat av kontroller, dessuten er vi alltid aktiv med kontroller i påsken. Likevel har 500 bilister blitt bøtelagt bare i vårt distrikt for fartsovertredelser. Det er nedslående, sier UP-sjefen.

2. påskedag hadde UP fem stasjonære kontroller i distriktet som strekker seg fra Stavanger til Sunnfjord. I tillegg hadde de to sivile videobiler på veiene.

– På E 16 nord for Voss var det 32 fartsoverskridelser og to førerkortbeslag. Ved Hardangerbroen var det 15 fartsoverskridelser og tre førerkortbeslag, forteller Oksnes.

Søndag stanset de to sivile bilene 20 råkjørere, mens det totalt søndag og mandag ble utstedt 164 gebyrer for fartsovertredelser og beslaglagt åtte førerkort i Hordaland.

– I tillegg har noen fører blitt stoppet for uaktsom forbikjøring og for kort avstand til kjøretøyet foran seg, sier Oksnes.

Suste avgårde i 108 km/t i 60-sonen

Les flere bilsaker i BAs motormagasin her

Råkjørere på rekke og rad – politiet rakk ikke å ta alle