En av verdens største bilsuksesser blir ny

Nå skal sportslig kjøreglede stå i fokus.

Mange interessante designdetaljer er å se, på det som blir en svært viktig modell for Honda. 
Mange interessante designdetaljer er å se, på det som blir en svært viktig modell for Honda. 

Honda Civic er en av bilverdenens største salgssuksesser. Siden introduksjonen i 1972 har den vært en bestselger på flere ulike markeder, og spesielt amerikanerne trykket bilen tidlig til sitt bryst.

Totalt er det solgt nærmere 19 millioner biler gjennom ni generasjoner, og nå er den tiende i gang. Men ikke for full maskin riktig ennå…

Den nye Civic ble først vist i form av et svært gromt coupe-konsept på bilutstillingen i New York i 2015, før sedanutgaven av den ferdige produksjonsbilen ble vist i september i fjor.

Midtplasserte eksosrør bak er alltid tøft, så også i dette tilfellet. 
Midtplasserte eksosrør bak er alltid tøft, så også i dette tilfellet. 

Produksjonen startet i oktober, og måneden etter begynte salget.

Samtidig viste man fram den ferdige coupe-versjonen på LA Auto Show (og som da på vanlig vis ikke var like tøff som konseptet). Da gjenstår hatchback (5-dørs)-versjonen, og den ble vist på årets bilutstilling i Geneve, i konseptform.

Større, men lettere

Nye Civic er bygget på en ny og lettere plattform, som også er stivere enn før. Den er 3 cm bredere enn utgående Civic, og 2 cm lavere, samtidig som den er hele 13 cm lengre.

Under panseret finnes bensinmotorer på 2 liter, samt turbomatede 1- og 1,5-litere, men en fornyet versjon av dagens 1,6-liters diesel vil også bli tilgjengelig.

2-literen kommer ikke til Europa, mens amerikanerne ikke får 1-literen eller dieselen.

6-trinns manuell kasse vil være tilgjengelig, men de fleste kundene vil nok gå for den siste versjonen av CVT-kassen.

Norsk folke-favoritt har blitt helt ny

Det er mange tøffe detaljer på bilen, og felgene er blant dem. 
Det er mange tøffe detaljer på bilen, og felgene er blant dem. 

En nytt multi-link oppheng bak, kombinert med stivere stabilisatorstag tyder på at sportslig kjøreglede står i fokus, et felt Honda var blant de beste i verden på for et par tiår siden.

2016 Civic vil også være blant de romsligste i sin klasse innvendig, og ha det siste av sikkerhetsutstyr, som filskiftvarsler og automatisk oppbremsing.

Tror bilen kan gi salget et nytt løft

Tester fra USA indikerer at sedan-utgaven er morsommere enn før å kjøre. Nå er ofte USA-modeller ganske annerledes enn de vi får (de er gjerne satt softere opp der borte, og har ofte andre utstyrsnivåer), men gjennomgangstonen er at neste Civic blir en morsom bil.

Det tror også Hondas PR-mann i Norge, Tom Gullkrona Skoglund blir tilfellet:

Vil nekte Tesla å selge bilene sine

– Designet vil ytterligere friske opp Hondas sporty image, samtidig som de nye og svært effektive motorene vil kombinere gode ytelser med god drivstofføkonomi. Vi har stor tro på at den nye modellen vil gi Civic-salget vårt et nytt løft.

Ingen storselger i Norge lenger

– Civic har betydd veldig mye i Norge, og siden den kom hit for første gang i 1973 har vi solgt nær 45.000 stykker, hvorav 12.000 fortsatt kjører på veiene den dag i dag. Opp igjennom årene har vi hatt ulike modeller i vårt utvalg, men Civic har alltid vært vår spydspiss i kompaktsegmentet, forteller Gullkrona Skoglund.

Så får vi se om bilen kan leve opp til forventningene, når den tid kommer.

Bilen vil produseres i England, for hele verdensmarkedet, inkludert USA.
Bilen vil produseres i England, for hele verdensmarkedet, inkludert USA.

I Norge er ikke lenger Civic noen storselger, og ifølge OFV ble det registrert 580 nye Civic i 2015, hvorav 380 var stasjonsvogner. Det er dermed ingen tvil om at Honda i mange europeiske land, kunne trengt en ny volumselger.

PS: Honda-fabrikken har akkurat kunngjort at de ikke lenger ønsker å stå for importen til Norge. Her må derfor en ny aktør på banen.

Dette skal Mercedes satse tungt på fremover