Ylle gir full gass med gutta

Det er ikke ofte internasjonal motorpresse inviteres til Norge.

Ylle Rajasaar fra Estland stortrives i norsk vinter og ikke minst på isbanen med 300-hesters Subaru. 
Ylle Rajasaar fra Estland stortrives i norsk vinter og ikke minst på isbanen med 300-hesters Subaru. 

– Se på dette! Er det ikke fantastisk? Høy blå himmel, strålende solskinn, nysnø og kald, klar luft. Jeg er veldig glad og takknemlig for å få være her.

Det sier en svært entusiastisk Ylle Rajasaar.

Hun jobber som journalist for Accelerista i Estland og har kommet til Norge på noe som absolutt ikke er dagligdags her til lands. Nemlig en internasjonal billansering.

Når motorjournalister møtes på lansering av nye modeller, er det ofte sørover i Europa: Tyskland, Spania, Italia og Portugal er mye brukt.

Ylle er klar for noen friske runder på isbanen.
Ylle er klar for noen friske runder på isbanen.

Stabilt, tørt og varmt klima samt bare og fine veier er vitkige grunner til at det er slik. Og så er det jo sentralt, da. Det er lett å ta seg dit fra de fleste steder i Europa og verden for øvrig.

Men her snakker vi altså om noe annet. Subaru har valgt norsk vinter og fjellheim som bakteppe for sitt arrangement med blant annet den nye stasjonsvogna Levorg, og isbanekjøring med råskinnet Impreza WRX STi.

De samler mer enn 100 motorjournalister fra 15 forskjellige land til et "Winter experience". Selve arrangementet går over to uker.

Få med leppestift og neglelakk

Det skal sies at kjønnsfordelingen i internasjonal motorpresse er noe ujevn. Her er det langt mellom de som bruker leppestift og neglelakk – for å si det slik...

Ylle er et hederlig unntak i så måte. Hun har jobbet som journalist i nesten 30 år og lager et teknikkmagasin på nett, for primært for kvinner, laget av kvinner.

– Men det er veldig mange menn som leser oss også, og det er hyggelig, forteller Ylle.

– Det beste med å være her er naturen, og den glassklare luften. Jeg elsker åsene, skogene og fjellene. Hjemme er landskapet mye flatere.

Vil ha Porsche

– Vet du hva? Jeg har faktisk helt maken bil til denne WRX STi-en hjemme, som privatbil. Kjempegod bil, men nå skal jeg forsøke å selge den.

– Jeg vil kjøpe meg Porsche 911, men må bare få overtalt "gubben" først, ler hun, før hun forsvinner med et motorbrøl inn i snøføyka...

Er man journalist fra Tyrkia eller sør-Europa er dette ganske eksotisk. 
Er man journalist fra Tyrkia eller sør-Europa er dette ganske eksotisk. 

Ole-Kristian har drømmejobb hos Volvo

Full vær-klaff

At internasjonal motorpresse møtes i Norge er sjelden. Det går år mellom hver gang. Men japanske Subaru gjør altså et unntak.

Ustoppelig er jo Subarus slagord. Hva passer da bedre enn norsk nysnø og bratte bakker – eller speilblank is?

– Rammene for dette arrangementet er helt perfekte. Det er utrolig moro å få så klaff med alt. Du snakker om å få vist fram landet på sitt aller, aller beste, sier Stian Thrane, som er informasjonsdirektør hos Subaru Norge.

Eksotisk

Han har definitivt hatt en finger med i spillet for dette arrangementet.

– Ja, jeg har bidratt litt i planleggingen, men det er et tysk eventselskap som trekker i trådene her nå. Så da er jeg mest "turist" og passer på at "mine" norske journalister har det bra, forklarer han.

– Det er klart at dette er veldig eksotisk. Vi spiser middag i lavvo, vi kjører i en skikkelig skogsløype, vi får testet bilene skikkelig offroad og ikke minst på isbanen her på Dagali. Alt med vakker norsk vinternatur som kulisse. Dette er langt i fra dagligdags for sydeuropeisk motorpresse, sier Thrane.

Brukt Subaru? Sjekk vår store bruktbilguide:

Stian Thrane fra Subaru Norge er godt fornøyd med pressearrangementet.
Stian Thrane fra Subaru Norge er godt fornøyd med pressearrangementet.

Glad og stolt

Han tror at noe av grunnen til at mortorpressen sjelden møtes i Norge har med kostnadsnivået å gjøre.

– Det er jo en kjensgjerning at både mat, drikke og overnatting ofte er langt dyrere enn i Europa for øvrig. Derfor er det desto hyggeligere når det en og annen sjelden gang skjer at en lansering legges hit, og man får full klaff med både vær og arrangement, avslutter Subarus norske informasjonssjef.

Les vår test av Subaru WRX STI her: