19 trafikkskoler og ni verksteder mistet godkjenningen

– Dessverre oppdager vi at enkelte jukser for å tjene penger.

Kontrollvirksomheten til Statens vegvesen gir resultater - igjen. Nå har 19 trafikkskoler og ni bilverksteder på Østlandet mistet godkjenningen. Foto: Scanpix.
Kontrollvirksomheten til Statens vegvesen gir resultater - igjen. Nå har 19 trafikkskoler og ni bilverksteder på Østlandet mistet godkjenningen. Foto: Scanpix.

19 trafikkskoler, 13 trafikklærere og ni verksted på Østlandet mistet godkjenningen etter tilsyn fra Statens vegvesen i løpet av fjoråret.

– Sjekk på vegvesen.no om verkstedet og trafikkskolen du bruker er godkjent, oppfordrer Vegvesenet.

Tilsynsseksjonen i Statens vegvesen har i oppdrag å kontrollere at trafikkskoler gir elevene sine den undervisningen de har krav på og at verksted gjennomfører EU-kontroller og reparasjoner på en forsvarlig måte.

Avdekker avvik

– De aller fleste vi er innom er flinke og gjør jobben sin godt, men det hender vi avdekker avvik som er så alvorlige at verkstedet blir fratatt sin godkjenning for en kortere eller lengre periode. Det kan for eksempel dreie seg om at de har oversett store mangler ved kjøretøy de har hatt inne på EU-kontroll, sier Torbjørn Seljevoll, i en pressemelding.

Han er leder for kontrollørene som driver tilsyn av verksted i Statens vegvesen Region øst. Kollega Rune Granum har ansvaret for tilsyn av trafikkskoler.

Se hva Statens vegvesen stoppet på Svinesund

– Sjekk på vegvesen.no

– Trafikkskolene har en veldig viktig oppgave og er gitt stor tillit av myndighetene. Dessverre avdekker vi litt for ofte at enkelte ikke tar oppgaven seriøst og at de jukser for å tjene penger og spare tid. Dette er alvorlig for trafikksikkerheten. I tillegg ødelegger det for alle de skolene som gjennomfører opplæringen etter intensjonen, sier Granum.

Siden 2012 har forbrukere hatt mulighet til å sjekke på vegvesen.no hvilke trafikkskoler som er godkjent og hvilke krav som bør stilles. I dag ble også tjenesten «Finn godkjent verksted» lansert på vegvesen.no. Seljevoll og Granum oppfordrer alle til å sjekke om trafikkskolen og verkstedet de planlegger å bruke er godkjent.

– Du reparerer vel ikke bilen din hvor som helst?

Rette opp forhold

– Vi er alle tjent med at sjåfører har fått god opplæring og at kjøretøyene de bruker er i god stand. Alle som forsikrer seg om at de benytter en trafikkskole eller et verksted som er godkjent, bidrar til økt trafikksikkerhet på vegene våre, sier Rune Granum.

I tillegg til lærerne og virksomhetene som mistet godkjenningen, fikk 6 verksted og 25 trafikkskoler pålegg om å rette opp forhold ved driften, og 14 verksted og 13 trafikkskoler fikk advarsel fra Tilsynsseksjonen.

Ble advart: Her varslet Vegvesenet selv aksjonen