Topp 5: SUV-ene med de mest fornøyde eierne

Her er det flere norske favoritter.

BMW, Lexus og Volvo har noen av de mest fornøyde SUV-eierne. Illustrasjonsbilder
BMW, Lexus og Volvo har noen av de mest fornøyde SUV-eierne. Illustrasjonsbilder

Utvalget av SUV-er har nærmest eksplodert de siste 10–15 årene.

Det finnes vel knapt en bilprodusent med respekt for seg selv om ikke her en eller flere modeller i denne klassen. Og flere kommer, så trenden har neppe nådd noen topp ennå.

Stort tilbud er vel og bra, men det kan også gjøre det vanskelig å velge. For hva skal egentlig til for å bli fornøyd med SUV-kjøpet?

Det eierne selv mener

En god ide er å høre hva andre SUV-eiere mener om sitt SUV-kjøp og hvordan eierskapet har vært. Amerikanske J.D. Power gjennomfører noen av bilverdenens største kvalitetsundersøkelser.

Blant undersøkelsene de gjør, er den årlige J. D. Power Vehicle Dependability Study som også deles opp i forskjellige bil-kategorier. SUV er den disse. Nå er det klassen mid-size SUV vi titter litt næremere på. En klasse som inneholder biler mange nordmenn både har og drømmer om, som både ny og brukt.

Den fineste bilen i gata – også 40 år senere

Gjelder 2013-modeller

I denne undersøkelsen blir eiere av tre år gamle biler bedt om å rapportere om de har hatt feil og tekniske problemer på bilene sine i løpet av de siste 12 månedene. Det vil si 2013-modeller i dette tilfellet. Altså biler som ofte er attraktive på bruktmarkedet.

Mer enn 33.000 bileiere har bidratt med svar til denne undersøkelsen, som blir regnet som en av de mest troverdige i sitt slag.

– Bil er jo en stor investering for de fleste av oss. Derfor er det også viktig å vite hva man egentlig kjøper, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

– Så om man er på utkikk etter brukt SUV, så er dette god lesning?

– Ja, absolutt! Dette sier noe om hvor forutsigbart og enkelt bilhold man får, selv om man nok må ta høyde for noen interne variasjon, mener Benny.

– Hva slags feil er det snakk om her?

Feil er feil ...

– Det er vel kanskje nettopp det som er en ørliten svakhet ved denne undersøkelsen. Den sier nemlig ikke noe alvorlighetsgraden på feilene. Muligens på grunn av undersøkelsens størrelse og omfang.

– Så den sier ikke noe om det er en rutehever det er feil på, eller om girkassa må byttes. Feil er feil i denne undersøkelsen. En svakhet på en modell i USA, er gjerne en svakhet også har hjemme, selv om bruksmønster etc. kan være noe forskjellig. USA er jo også mye mer enn bare California og 40 varmegrader. Der er det også både snø, fjell og kuldegrader. Så jeg vil si at det fortsatt er veldig aktuelt. Ikke minst det at man her får svar direkte fra brukere og ikke bare tall plukket ut av en statistikk.

– Men de har vel en del modeller som ikke selges her?

– Ja. Det er helt riktig. Det finnes en del modeller som av ulike årsaker ikke selges i Europa og Norge. Derfor har jeg plukket disse ut av denne topp-listen forklarer Benny.

Les også: SUV som skiller seg ut? Sjekk denne!

1. Lexus RX

RX får full score på både generell tilfredshet med bilme og på motor og drivverk, men eierne trekker bitte litt ned på interiørkvalitet og praktiske funksjoner innvendig.

Det kan jo også som en lite kuriositet nevnes at Lexus GX som ikke selges i Norge, men er en luksus-utgave av Toyota Landcruiser, er den som topper denne statistikken, foran RX-modellen.

Lexus har vist en helt utrolig evne til å være i toppen av slike undersøkelser.

Nå velger over 80 prosent av kjøperne deres en hybridbil

Lexus gjør det generelt godt i kvalitetsundersøkelser, denne er ikke noe unntak. 
Lexus gjør det generelt godt i kvalitetsundersøkelser, denne er ikke noe unntak. 

2. Porsche Cayenne

Også denne får full pott på bilens generelle kvalitet, men noen eiere har tydeligvis opplevd ting som gjør at de ikke er så glade som de kunne vært. Nemlig problemer med motor og drivverk, der trekkes det nemlig noe ned. Mens på interiør er det full pott igjen og som på Lexus - noe trekk for bilens praktiske funksjoner slik som navigasjon og bluetooth-tilkobling.

Her er Audis nye SUV

Porsche Cayenne-eierne er fornøyde med bilen sin.
Porsche Cayenne-eierne er fornøyde med bilen sin.

3. Volvo XC70

Dette er vel strengt tatt mer crossover enn SUV, men J. D Power har rangert den i denne gruppen og bilen er populær også her hjemme, så vi lar den passere.

Volvoen får litt trekk på bilens generelle kvalitet og helhetsinntrykk. Her er det også, med tanke på den gode plasseringen totalt, mye trekk for problemer med motor og gir, men Volvo redder seg godt inn igjen på svært bra interiør og praktisk bruk.

Skal du ha denne – da har du dårlig tid

I USA passerer den som SUV, Volvo XC70 gjør det bra i undersøkelsen.
I USA passerer den som SUV, Volvo XC70 gjør det bra i undersøkelsen.

4. BMW X5

Denne får ikke full pott på noen av punktene, men kundene er generelt godt fornøyde allikvel. Den oppnår nest beste nivå på brukervennlighet. Ellers er det nest best på både generell kvalitet, motor og drivverk og interiør/karosseri for X5.

– Nå skjer det et lite jordskjelv i bilmarkedet

5. VW Touareg

BMW X5 er en av de mest kjøreglade SUV-ene du kan kjøpe. 
BMW X5 er en av de mest kjøreglade SUV-ene du kan kjøpe. 

Her er det spesielt motor og drivverk eierne har trukket for, mens den vinner igjen en god del på interiør. På brukerkvalitet trekkes noe. Det resulterer igjen at det også blir en del trekk på bilens helhetsinntrykk. Men den er allikevel god nok til å kapre femteplassen i denne undersøkelsen.

VW Touareg er ikke SUV-en som gjør mest utav seg, men eierne er fornøyde.
VW Touareg er ikke SUV-en som gjør mest utav seg, men eierne er fornøyde.

Les også: Nå kan du gjøre et lite kupp på denne