Sjåføren av dette lille vogntoget kom seg ikke lenger enn til Elverum, på veg mot Nederland. Nesten 'alt' var feil på kjøretøyet. (Foto: Statens vegvesen)
Sjåføren av dette lille vogntoget kom seg ikke lenger enn til Elverum, på veg mot Nederland. Nesten "alt" var feil på kjøretøyet. (Foto: Statens vegvesen)

Hit, men ikke lenger – for her var alt feil!

Nederlenderen hadde en ikke så god plan ...

Tirsdag stoppet Statens vegvesen et nederlandsk vogntog på eksploderte sommerdekk, med løse gjenstander på den bremseløse hengeren og avgiftsfri diesel på tanken.

Alt som kunne være feil var i grunn feil med dette lille vogntoget, som kom fra Nederland og i Elverum hadde to veteranbiler på lasteplanet, skriver Østlendingen.

4.800 kilo for tung

Bilen som dro hengeren veide alene 5.000 kilo og hengeren 3.300 kilo.

Det gir en totalvekt på 8.300 kilo, mens tillatt totalvekt på bilen var 3.500 kilo, opplyser vegvesenet til Østlendingen.

Politiet kom først på sporet av den svært trafikkfarlige farkosten og ba Statens vegvesens Utekontroll om å sjekke bilen. Utekontrollen har daglige kontroller på vegene i Hedmark for å bedre trafikksikkerheten.

Vogntoget ble stoppet øst i Elverum og var ved vegvesenets første øyesyn i svært dårlig forfatning.

Etter en nærmere sjekk fant de svært mange feil og mangler ved kjøretøyet.

Det ble avdekket avgiftsfri diesel på tanken. Foto: Statens vegvesen
Det ble avdekket avgiftsfri diesel på tanken. Foto: Statens vegvesen

En rekke grove feil og mangler

For det første var både henger og bil utstyrt med sommerdekk. Ett av disse, på hengeren, hadde eksplodert og dette gjorde bilens kjøreegenskaper merkbart dårligere.

I tillegg fant vegvesenet en rekke løse gjenstander ligge usikret på tilhengeren, som ikke hadde karmer. Dette var blant annet gamle bildekk med felg.

Hengeren hadde ikke bremser og på tanken fant de også noe de ikke likte.

Vegvesenets tester ga utslag på avgiftsfri diesel.

– Vogntoget ble avskiltet og føreren ble anmeldt for flere forhold. Både for tilstand på kjøretøyet, for dårlig sikring av lasten og kjøring på avgiftsfri diesel, opplyser fagleder Geir Thomas Finstad til Østlendingen.

– Rett og slett livsfarlig

Finstad sier han er skremt av at noen kan ha seg ut på vegen med kjøretøy i såpass dårlig forfatning.

Sommerdekk i vinterland ... Foto: Statens vegvesen
Sommerdekk i vinterland ... Foto: Statens vegvesen

– Vi er borti mye rart, men det er ikke ofte vi ser at det er så dårlig stelt.

– Hva tenker dere om at slike kjøretøy er på vegen?

– Det er rett og slett livsfarlig. Denne sjåføren har satt både seg selv og andre liv i livsfare. Heldigvis fikk vi stanset han raskt, sier Finstad.

Den nederlandske sjåføren hadde kjørt med doningen også inn i Norge – riktignok uten biler på lasteplanet og hengeren. Nå var han på veg ut igjen av landet etter å ha kjørt to kjøretøy i Elverum-området.

Så langt kom han aldri – i alle fall ikke med dette lille vogntoget.

Les flere saker i Østlendingens motormagasin her

Skulle til Afrika - med lastebil på lastebil ... på lastebil!