Oljen bør byttes en gang i året uansett, mener Broom-Benny
Oljen bør byttes en gang i året uansett, mener Broom-Benny

– Skiftintervallene er skummelt lange

Brooms bilekspert forteller deg hvor ofte du bør bytte motorolje.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Jeg har kjørt 9.000 kilometer i ny bil. Oljeskift er ikke før 15.000 km. Oljen ser fin ut og det er nok av den, men var ikke det litt vel langt for førstegangsoljen?

Hvor mye skal man stole på disse longlife-oljene?

Benny svarer:

Heisann.

Tidligere, faktisk bare for få år siden, var det slik at bilene ofte var inne til en såkalt førstegangsservice som blant annet innebar oljeskift etter bare 1.000 til 2.000 kjørte kilometer.

Slik er det altså ikke lengre. Kanskje er det like greit, for hver eneste dag stod mekanikere verden rundt og byttet ut fullgod motorolje.

Grunnene til at det ikke er slik lenger mer er mange. For det første var nok dette noe som hang igjen fra gammelt av – den gangen motorene var produsert med dårligere toleranser og dårligere materialer.

Man byttet olje etter at motoren hadde gått seg til litt, ofte etter ca 1.000 - 2.500 kilometer, slik at man fikk bort små spon, sot og andre avleiringer.

Ved moderne motorproduksjon er ikke dette lenger noe poeng. Spon og avleiringer er stort sett en saga blott. Det er også derfor det heller ikke er nødvendig å "kjøre inn" en motor.

En annen ting er at oljene også har blitt bedre. De tåler mye mer enn tidligere og man kan kjøre lengre.

Det er flere grunner

Et helt annet aspekt er at bliprodusentene kappes om å ha de lengste serviceintervallene for å gjøre det billigere og enklere for deg og meg som bileiere.

Og helt til slutt betyr nok også miljøhensynet en del oppe i det hele. Mange unødvendige oljebytter er ikke bra, det heller.

De long-life oljene du nevner kan kjøres med i inntil 30.000 kilometer. Det synes jeg er skummelt langt og gjør aldri det på min egen bil. Så jeg bytter hver 15.000 kilometer.

Men selv long-life oljene skal byttes en gang i året. Uansett kjørelengde. Det synes i alle fall jeg høres fornuftig ut.

Jeg har også lyst til på gi deg litt ros for å følge med på oljen. Det burde mange flere gjøre.

Håper dette var litt oppklarende.

Les også: Tre modeller du kan gjøre bruktbil-kupp på

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen.

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under.