Derfor bør du ikke betale forskudd på bruktbil

Bernt er i tvil om hva han skal gjøre.

En kontrakt er bindende for begge parter og det skal derfor ikke være nødvendig med forskuddsbetaling, sier Brooms bilekspert. 
En kontrakt er bindende for begge parter og det skal derfor ikke være nødvendig med forskuddsbetaling, sier Brooms bilekspert. 

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Jeg skal kjøpe meg ny bruktbil av et firma i Hokksund, der ville de ha et forskudd på betalingen. Dette for at jeg ikke får hentet den før over helgen og for at jeg skulle være sikker på at de ikke selger den til noen andre. Er dette lov? Mvh Bernt M.

Benny svarer:

De har antakelig noen dårlige erfaringer som ligger til grunn for dette, vil jeg tro. Det finnes jo mange slags mennesker der ute. Ikke alle er like etterrettelige. Det har jeg selv erfart.

Men jeg synes allikevel at dette hørtes litt spesielt ut og skjønner at du blir skeptisk.

Det er nok ikke forbudt å selge biler på den måten. Hvor smart og kundevennlig det er, kan jo absolutt diskuteres.

At man mellom private av og til betaler en symbolsk sum i håndpenger er mer vanlig. Det gjøres da som regel ved kontraktsinngåelse og etter at man har sett og kjørt bilen. Men jeg har aldri hørt om bilforretninger som praktiserer dette.

Man skal generelt være svært forsiktig med å betale forskudd. Uten at jeg aner hvem denne forhandleren er og bakgrunnen for kravet, vil jeg, igjen på generelt grunnlag, fraråde å betale forskudd.

Handler om tillit – begge veier

Om du hverken har sett eller prøvekjørt bilen (som aldri er noen god ide ...) du skal kjøpe, så ville jeg i alle fall droppet forskuddet.

Hvorfor skal du stole på dem, når de ikke stoler på deg? Har dere en klar avtale og en kontrakt. så er jo dette bindende og skal holde i massevis.

Har du en dårlig magefølelse på dette, så dropp den bilen. Det finnes haugevis av andre biler. Det blir mitt råd her.

Lykke til med ny bil!

Les også: Nå er det slutt for denne SUV-suksessen

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: