Derfor kommer ikke denne tøffingen til Norge

Du gjetter neppe hvem som egentlig står bak denne ...

Chevrolet Niva kan bli en skikkelig tøffing. Den dukker etter alt å dømme opp i løpet av året. 
Chevrolet Niva kan bli en skikkelig tøffing. Den dukker etter alt å dømme opp i løpet av året. 

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Jeg ser at Chevrolet har tatt over produksjonen av Lada Niva. Vil Chevrolet Niva noen gang komme til Norge, Kan man importere den selv? Mvh Håvard.

Benny svarer:

Heisann! Det er ikke helt riktig at Chevrolet har overtatt produksjonen av Lada Niva. Men de har i mange år, siden 1998, samarbeidet om en modell som heter Chevrolet Niva. Det er rett og slett en god gammeldags Lada Niva med et annet og litt mer moderne karosseri.

Og ikke i nærheten av å by på samme sjarm og sjel som den opprinnelige Lada Niva, etter min mening. Ur-Nivaen produseres forresten fortsatt den også. Så og si uendret siden lanseringen midt på 70-tallet.

Chevrolet Niva kom allerede i 1998, nå kommer en ny. Kanskje ...
Chevrolet Niva kom allerede i 1998, nå kommer en ny. Kanskje ...

Ny utgave

Men tilbake til spørsmålet ditt. I følge ryktene skal Chevrolet Niva nå komme i en helt ny utgave. Den ble vist første gang på bilutstillingen i Moskva i 2014 - og er bilen du ser på toppbildet i denne saken.

Ganske så barsk, synes nå jeg... Men siden den ble vist og vedtatt produsert (som 2016-modell) her det vært veldig mye fra og tilbake.

Chevrolet-navnet til tross - bilen er designet og skal bygges i Russland. Den får nå ny 1,8-liters bensinmotor på 135 hk, 5-trinns manuell girkasse og lavserie-gir, samt fortsatt stiv bakaksel.

GM har lagt veldig mye penger i dette prosjektet. Som ble mye dyrere enn antatt. Ryktene gikk om at de ville trekke seg fra hele greia en stund også. Akkurat hva som skjer nå vet jeg ikke helt.

Jeg har etter beste evne forsøkt å følge litt med på Lada generelt og Niva spesielt, men å lese russisk er ikke min sterkeste side. Dessuten er nyhetsbildet veldig uoversiktelig.

Denne knappen bør du ikke glemme selv om det er vinter

Den originale Lada Niva bygges og selges fortsatt i Russland. 
Den originale Lada Niva bygges og selges fortsatt i Russland. 

Kommer i 2016 – kanskje ...

Men jeg både tror og håper at den kommer i løpet av 2016. Lada skal visstnok også komme med sin egen nye Niva i 2016.

Når det gjelder salg av nye Chevrolet Niva i Norge så er jeg redd den ikke tilfredsstiller hverken kravene om utslipp eller kollisjonsikkerhet som vi har her i Europa.

Bilen er etter det jeg forstår primært bygget for hjemmemarkedet. Men vi i Broom lover å følge med på hva som skjer og holde både deg og alle andre oppdatert på dette.

Takk for morsomt spørsmål!

Les også: Snart kommer Lada-tøffingen i helt ny utgave

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: