8 av 10 stikker av – uten å gjøre opp for seg

– Det er nedslående at vi ikke er blitt flinkere.

På parkeringsplassen kan det fort gå galt. Dessverre er det mange som stikker av, etter å ha laget bulker eller riper i andre biler. Illustrasjonsfoto
På parkeringsplassen kan det fort gå galt. Dessverre er det mange som stikker av, etter å ha laget bulker eller riper i andre biler. Illustrasjonsfoto

Hvis du har opplevd det selv, er det neppe noe du glemmer så fort: Du kommer tilbake til bilen din og oppdager at den har blitt påkjørt og skadet.

Men det er ikke noen lapp på frontruten eller noen andre tegn på på at den som har gjort det ønsker å ta ansvar.

Nesten åtte av ti bilister som ble påkjørt mens bilen sto parkert, har opplevd at sjåføren som forårsaket skaden stakk av uten å si ifra.

Det viser en landsdekkende undersøkelse som YouGov har gjennomført for forsikringsselskapet If.

Bulket og stakk av – så kom politiet på sykkel!

Fjerner bonustap

De uheldige sjåførene har stått igjen med lang maske og har selv måttet ta bonustapet på forsikringen sin. Nå fjerner If bonustap på denne type skader for å gjøre det enklere for kundene.

– Det føles veldig urettferdig å få bonustap etter at en annen bilist har bulket i bilen din og stukket av. Denne praksisen endrer vi på nå. I fremtiden får du ikke bonustap hos oss for skader som oppstår mens bilen står parkert og den ansvarlige er ukjent. Det er rett og slett mest rettferdig overfor kunden, sier informasjonsdirektør i If, Jon Berge.

Ny farge på bilen er fristende – og dyrt!

– Burde være normal folkeskikk

Over halvparten (54 prosent) av dem som har opplevd å få en bilskade i et parkeringshus eller på en parkeringsplass, oppgir at den som sto bak skaden verken etterlot seg kontaktinformasjon eller tok kontakt senere.

Ytterligere 25 prosent så ikke skaden før senere, men hørte aldri noe fra den andre bilisten, ifølge undersøkelsen.

– Det er nesten identiske resultater som i en tilsvarende undersøkelse for åtte år siden. Det er nedslående å se at vi ikke har blitt flinkere på dette feltet. Det burde vært normal folkeskikk å si fra når du bulker i andres bil, ikke bare stikke av, fortsetter Berge i en pressemelding.

– Det føles veldig urettferdig å få bonustap etter at en annen bilist har bulket i bilen din og stukket av. Denne praksisen endrer vi på nå, sier informasjonsdirektør i If, Jon Berge.
– Det føles veldig urettferdig å få bonustap etter at en annen bilist har bulket i bilen din og stukket av. Denne praksisen endrer vi på nå, sier informasjonsdirektør i If, Jon Berge.

Dette kan ødelegge lakken på bilen din

Mer vanlig enn vi tror

Denne typen bulkeskader i parkeringshus og parkeringsplasser er nok vanligere enn det mange tror. Hele 46 prosent av de spurte hadde opplevd å få denne typen skade.

– Bonustapet har gjort at mange har valgt ikke å bruke bilforsikringen på mindre skader. Slik er det ikke lenger. Langt flere av våre kunder bruker den nye bilforsikringen på småskader. De som har hatt en skade er dessuten mer fornøyde med at det har blitt billigere å ha et uhell. Det synes vi er bra.

Se video: Slik "tryller" han bort bulken

Vil unngå bonustap

Ifølge den ferske undersøkelsen har hele en av fem av de spurte latt være å bruke bilforsikringen for å unngå bonustap.

– En tommelfingerregel med den gamle bilbonusordningen var at det ikke lønte seg å bruke forsikringen på skader under 20.000 kroner. Med vår nye bilforsikring er det maksimale bonustapet 10 prosent, mot 30 prosent tidligere. I dag er det mange parkeringsbulker som ikke vil gi deg bonustap i det hele tatt, avslutter Berge.

Dette kan spare deg for tusenvis av kroner