Mener denne sporten ikke er noe for damer!

Styrtrike Bernie Ecclestone provoserer igjen.

Bernie Ecclestone er kjent for å provosere. Her viser han Vettel-fingeren til Sebastian Vettel. 
Bernie Ecclestone er kjent for å provosere. Her viser han Vettel-fingeren til Sebastian Vettel. 

Bernie Ecclestone er mannen som driver Formel 1-sirkuset. Han er også en av verdens aller rikeste, og det er kanskje grunnen til at han ikke alltid er så forsiktig med det han sier. For i likhet med den amerikanske president-kandidaten Donald Trump, er Ecclestone en mann som prater rett fra levra uten å pakke det inn i silkepapir.

Denne gangen er det kvinnelige racerførere, og timingen var kanskje ikke den beste. Bare noen dager etter at Maria Teresa di Filippis ble gravlagt (hun var den første kvinnelige Formel 1-kjører i 1958), og dagen etter at tidligere testfører for Williams, Susie Wolff, lanserte sin kampanje «Dare to be different», for å friste flere kvinner til å satse på motorsport, så dukket Ecclestone opp. Med alt annet enn støtte til håpefulle kvinnelige racerførere verden over:

– Om det nå skulle være en kvinne som var i stand til å kjøre, så ville hun ikke blitt tatt seriøst uansett, så hun ville aldri fått en konkurransedyktig bil, sa Ecclestone.

Støtte fra Damon Hill

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og mange anklaget for Ecclestone for å være en sexistisk gammel mann. Men han fikk også støtte fra Damon Hill, verdensmester i Formel 1 1996.

– Min kone og mine to døtre har forsikret meg om at det ikke fins noen verdens grunn til at ikke en kvinne kan slå en mann, men jeg har mine tvil. Å skulle konkurrere med og ha suksess mot de andre førerne, det tror jeg er veldig usannsynlig. Det er jo veldig, veldig tøft selv for karene å være konkurransedyktige, sa Hill.

Egen løpsserie for kvinner

I fjor lanserte Ecclestone ideen om en egen løpsserie bare for kvinner, noe som ble dårlig mottatt av damene, og Susie Wolff sa hva hun mente:

– Jeg har kjørt hele min karriere som en normal utøver. Hvorfor skulle jeg ville delta i en serie hvor jeg bare kjørte mot kvinner?

Slik skal Internett gjøre bilturen tryggere

Wolff har rekruttert 22-årige Alice Powell, som har gjort det rimelig bra i mindre racingserier.

– Noen må bevise at Bernie tar feil. Det ville vært utrolig synd hvis noen avslo en jente i F1, bare fordi de mente hun ikke ville bli tatt alvorlig, sier Powell.

En mening bak det provoserende?

Men de som kjenner Ecclestone godt, mener at hans drøyeste utsagn alltid har en fornuftig baktanke. Med bevisst å provosere, så framtvinger han kanskje en reaksjon. Hvis da Bernie mener ingen kvinne kan kjøre Formel 1 igjen, så kanskje det fins en tøff dame der ute som vil være bestemt på å vise at han tar feil? Det tror også Damon Hill er årsaken til Ecclestones kommentarer:

– Han liker å si noe provoserende, og forhåpentligvis er det noen som vil si at de skal vise ham at han tar feil. Men det burde ikke skje på basis av det Bernie sa, det burde være på basis av om det finnes noen der ute – en dame – som over alt annet ønsker å bli verdensmester i Formel 1, sier Hill.

Aldri vært enklere å kjøre Formel 1

På papiret er det ingenting som tilsier at ikke en kvinne kan kjøre Formel 1. Bilene har aldri vært mindre fysisk krevende å kjøre enn nå, og er også lettere å tilpasse seg enn før. Dette forklarer hvorfor så mange menn i slutten av tenårene nå kan kjøre en Formel 1 bil, og umiddelbart være konkurransedyktige.

Mange har ventet på den i over 40 år

Lang erfaring og god fysikk er ikke lenger så viktig, så en kvinne kan så absolutt kjøre en Formel 1 uten noen problemer. Men hun må fortsatt være ekstremt god å kjøre bil, og siden det er så få damer i motorsport, blir oddsen for å finne en veldig liten.

Claire Williams leder Formel 1-teamet med samme navn med stødig hånd. 
Claire Williams leder Formel 1-teamet med samme navn med stødig hånd. 

Kvinner i Formel 1

Nå har det vært noen damer involvert i Formel 1 opp gjennom historien, med lite hell. Maria Teresa di Filippis startet tre løp i 1958. Hennes første forsøk var Monaco GP i 1958, men hun klarte ikke å kvalifisere seg. Det klarte heller ikke en ung Bernie Ecclestone… Den neste damen i sporten var italienske Lella Lombardi, som ble den mest suksessfulle, da hun klarte en sjetteplass i katastrofeløpet Spania GP i 1975.

Senere har tre damer prøvd å kvalifisere seg uten å klare det, Divina Galica i 1976, Desire Wilson i 1980 og Giovanna Amati i 1994. Flere andre kvinner har hatt andre roller, fra demonstrasjonsoppvisninger til testkjøring som Maria de Villota og Susie Wolff i nyere tid. Men den mest suksessfulle kvinnen i Formel 1 er utvilsomt Claire Williams. Hun har aldri kjørt en Formel 1 bil, men leder teamet som hennes far Frank Williams gjorde legendarisk. Her må også nevnes Monisha Kaltenborn som leder Sauber-teamet.

Kan tillate seg å si det meste

På den andre siden kan det godt være at Ecclestone er gammeldags og sexistisk. Han er nå 86 år gammel, mens hans tredje kone er 39 år gammel. I et intervju om den kvinnelige racerføreren Danica Patrick (som da kjørte Indycar) i 2005, kom han inn på at alle kvinner burde gå i hvitt, som alle andre kjøkken-redskap (!).

Uten at dette er det drøyeste Ecclestone har sagt. I 2009 sa han at Hitler i det minste fikk ting gjort, og at demokrati ikke har gjort så mye bra for noen land, inkludert Storbritannia. Ecclestone var for øvrig rangert som landets fjerde rikeste person i 2011, med en formue som Forbes estimerte til 40 milliarder kroner. Da kan man tydeligvis tillate seg å si det meste…

Så lett gjør du bilen ny innvendig