4 av 10 spurte i en fersk undersøkelse sier at de sliter med synet i trafikken. Og det er ekstra ille nå i mørketiden. vIllustrasjonsfoto: Scanpix
 4 av 10 spurte i en fersk undersøkelse sier at de sliter med synet i trafikken. Og det er ekstra ille nå i mørketiden. vIllustrasjonsfoto: Scanpix Foto: Scanpix

Nesten halvparten innrømmer at de sliter i trafikken

Nå slår Trygg Trafikk alarm.

Nå er vi på vei mot lysere tider. Og godt er det. For det er mange bilister som sliter ekstra mye med synet i mørketiden.

Hele fire av ti nordmenn over 40 år innrømmer at de sliter med synet når de sitter bak rattet. Trygg Trafikk ber bilistene teste synet om de må anstrenge seg for å se skarpt i trafikken.

Urovekkende funn

Det er i en nordisk undersøkelse gjennomført av linseprodusenten Alcon Nordic, at mer enn 1.000 nordmenn over 40 år er spurt om hvordan alderssyn (også kalt presbyopi) påvirker deres hverdag, og deriblant evnen til å navigere i trafikken.

Funnene er urovekkende. Så mange som 40 prosent av de spurte oppgir at de kjører med svekket syn. Dermed utgjør en stor andel av de voksne bilistene potensielt en fare for seg selv og andre.

– Godt syn er en billig livsforsikring ikke bare for deg selv, men også for andre du møter i trafikken. Ser du dårlig, øker risikoen for at du utsetter både deg selv og andre for fare. Når du merker du blir trøtt i øynene, må myse for å se klart og kjenner det er anstrengende å kjøre, er det på tide med en synstest, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk, i en pressemelding.

Les også: Her er Porschen for deg med dårlig syn!

Lysforhold mest utfordrende

I følge Trygg Trafikk kan dårlig syn gjøre at du ikke oppdager andre trafikanter tidlig nok, blir sliten og uoppmerksom, og at du feilberegner avstand og hastighet.

For de over 40 år som sliter med synet i trafikken, er dårlige lysforhold det største hinderet.

Hele 53 prosent oppgir at de sliter med å fokusere på forskjellige avstander når de kjører i mørket.

Les også: Her bor bilistene som har minst tro på egne ferdigheter

Verre for de over 40

Nesten en femtedel (18 prosent) bruker litt ekstra tid når de skifter fokus fra for eksempel dashboardet til trafikken foran seg og tilbake. Ni prosent har følt at de har mindre kontroll når de kjører bil.

I følge optiker Jon Thoresen er mer ustabilt og sløret syn, dårlig fokus og tregere reaksjonsevne en naturlig konsekvens av å bli eldre. Men kunnskapen om fenomenet og mulige løsninger ser heller ut til å være lav.

– Fra førtiårsalderen vil mange oppleve økende problemer med synet. Evnen til å fokusere reduseres betydelig. Det samme gjelder for kontrast- og lyssensitiviteten. Med andre ord rammer aldersrelaterte synsproblemer mange bilister lenge før førerkortet utløper, påpeker Thoresen.

Les også: Denne nybilen har skummelt dårlig lys

Mangel på kunnskap

Likevel vet seks av ti nordmenn (60 prosent) over 40 år lite eller ingenting om alderssyn, ifølge undersøkelsen. Det betyr også at mange ikke har tatt tak i problemet, og kjører uforsvarlig.

Kun 47 prosent av de berørte bilistene oppgir å ha prøvd å finne en løsning på synsutfordringene.

– Det er urovekkende at så mange norske bilister sliter i trafikken uten å gjøre noe med problemet. Når man enkelt kan korrigere synet med bifokale glass eller kontaktlinser hos optikeren, finnes det absolutt ingen grunn til å ignorere symptomene, sier Thoresen.

I følge undersøkelsen vet kun 20 prosent av de norske respondentene at alderssyn kan korrigeres med briller, og enda færre (11 prosent) kjenner til at synet kan korrigeres med linser. Tallene gir dermed en mulig pekepinn på hvorfor såpass mange lar være å gjøre noe med sitt svekkede syn.

Les også: Dårlig frontrute gir "tåkesyn" for mange