Mange har ventet på den i over 40 år

Nå kommer legenden tilbake!

Endelig er den her! Sportsbilen tusenvis av entusiaster har ventet på (men røde framhjul har kanskje ikke så mange ventet på...).
Endelig er den her! Sportsbilen tusenvis av entusiaster har ventet på (men røde framhjul har kanskje ikke så mange ventet på...).

Den som venter på noe godt, heter det. Og mange har ventet lenge på oppfølgeren til legendariske Opel GT (1968-1973), som vi hadde mange av også i det norske trafikkbildet. Bilen som ofte ble kalt Mini-Corvetten hadde kultstatus, og opp gjennom årene gikk det stadig vekk rykter om at en ny Opel GT ville komme.

Nå kom det riktignok en slags oppfølger i 2006, da man annonserte en ny GT på GMs Kappa-plattform. Men bilen falt ikke i smak hos purister, og ble av mange bare sett på som en kjipere Pontiac Solstice (som var den samme bilen, men med et pent karosseri). GT gikk fra modellårene 2007-2010, og kun to (!) stk ble laget det siste modellåret.

Den opprinnelige Opel GT. En gang et vanlig syn i trafikkbildet, også i Norge.
Den opprinnelige Opel GT. En gang et vanlig syn i trafikkbildet, også i Norge.

Buick Avista med Opel-logo?

Men så gikk tiden igjen, og stadig vekk gikk ryktene om en ny Opel GT. En ordentlig GT, etter originalens idealer. Liten, kompakt og med sensuelle linjer. Etter at Buick viste sin Avista i Detroit for et par uker siden tok ryktene sterkere tak, og da Opel noen dager senere kom med en offisielle uttalelse om at de ville vise en ny Opel GT på Geneve-utstillingen i mars, tok det helt av.

Siden Buick og Opel har en lang forhistorie med diverse modell-deling, hoppet mange på den lettvinte konklusjonen om at nye Opel GT ville være Buick Avista med Opel-logoer.

Norsk bestselger har blitt helt ny

Opel har tatt patent på døråpningen, som sparer plass i trange parkeringshus.
Opel har tatt patent på døråpningen, som sparer plass i trange parkeringshus.

Men rent logisk ga det dårlig mening. For Buicken var bygd på samme plattform som Chevrolet Camaro. Og hvis man tenker volumsalg av en billig sportsbil i Europa, er det neppe noen god ide med en bil like stor som en Camaro. Opel på sin side svarte med et bilde av eksosrørene på nye GT, samt bilde på ett rødt hjul etter oppskrift fra en motorsykkel som man laget i 1928. Men nå er svaret her, og det er helt i tråd med originale Opel GT!

Opel GT Concept

For nye Opel GT, eller Opel GT Concept som den offisielt heter, er liten og kompakt bil med sensuelle linjer, og kanskje mer overraskende, den har bakhjulstrekk. Opel har ingen bakhjulsdrevne modeller, og således finnes ingen eksisterende plattform for dette konseptet. Mange ventet derfor at bilen ville bli bygget på Astra-plattformen med forhjulstrekk, men motorkreftene sendes altså til bakakselen (med mekanisk diff-sperre) via en sekvensiell seks-trinns girkasse som brukes via hendler bak rattet.

Interiørmessig har Opel holdt seg på jorda, med klassiske instrumenter og et ryddig oppsett.
Interiørmessig har Opel holdt seg på jorda, med klassiske instrumenter og et ryddig oppsett.

Blant flere overraskende nyheter er motoren. For under panseret ligger den tresylindrete turbomotoren vi kjenner fra Astra og Corsa, som leverer 145 hk og 205 Nm. Det holder til en toppfart på 215 km/t og 0-100 km/t på under åtte sekunder. De adaptive Intellilux LED Matrix-lysene vi kjenner fra nye Astra er selvsagt på plass.

Patenterte dører

Ser man på designet, så er det teknisk mest interessante dørene, eller rettere sagt åpningen av dem. For dørene forsvinner ned i hjulhusene når de åpnes, noe som gir stor åpningsvinkel. Smart i trange parkeringshus, og det er nok også grunnen til at Opel har tatt patent på løsningen. Dørene ellers virker lite produksjonsklare, med integrerte sidevinduer for en sømløs overgang fra glass til lakkerte flater.

Så lett gjør du bilen ny innvendig

Med 145 hk er bilen god for 215 km/t. 
Med 145 hk er bilen god for 215 km/t. 

Interiøret virker mer produksjonsklart, og er holdt i en sportslig og ryddig stil som kler bilens uttrykk godt. Her kan man trykke på en trykkfølsom flate som er integrert i den røde linjen som følger taket, for å få en romslig og opplyst kupé. To kameraer erstatter utvendige speil, og sender bilder til to monitorer på hver side inni bilen. Dørhåndtak og vindusviskere anses også som overflødige.

Vil måle interessen i Geneve

Den røde linjen som tegner karosseriet i lengderetningen, samt de røde forhjulene er neppe helt realistiske i produksjonsform. Opel selv sier at bilen er en direkte etterkommer av de to konseptbilene Opel Experimental GT fra 1965 (som jo ledet til den opprinnelige Opel GT), samt Opel Monza fra 2013.

Sistnevnte førte ikke til stort, men forhåpentligvis kan nye Opel GT Concept føre til en produksjonsklar GT om ikke så lenge. Linjene er det i hvert fall ingenting i veien med! Sannsynligvis vil Opel måle interessen og entusiasmen rundt bilen når de viser den i Geneve, før de eventuelt går videre med prosjektet. Vi krysser fingrene for at konseptet kan finne veien til produksjonsform!

Denne blir svært viktig for nytt bilmerke