569 passasjerer fikk en veldig kostbar busstur

Flere sjåfører ble også tatt "på fersken".

Statens vegvesens kontrollører hadde forrige uke fokus på beltebruk i buss. Til sammen 569 passasjerer endte opp med et gebyr på 1.500 kroner.
Statens vegvesens kontrollører hadde forrige uke fokus på beltebruk i buss. Til sammen 569 passasjerer endte opp med et gebyr på 1.500 kroner.

De aller, aller fleste av oss tar det for gitt at vi skal bruke sikkerhetsbelte når vi kjører eller er passasjer i en bil. Men hva når vi tar bussen?

Dessverre viser det seg at mange slurver da.

I forrige uke gjennomførte Statens vegvesen landsomfattende kontroller av dette. Nå er resultatene klare:

751 busspassasjerer satt uten belte, hvorav 569 ble ilagt gebyr på 1.500 kroner.

De resterende passasjerene som satt usikret ble ikke ilagt gebyr på grunn av usikker observasjon. De usikrede hører likevel til mindretallet – hele 12.339 passasjerer hadde husket å feste beltet.

Viktig effekt

– Mange er flinke til å huske beltet, men vanen sitter ikke like godt hos alle. Vissheten om at du kan bli kontrollert, gjør at du lettere husker beltet. Da har kontroll en viktig effekt på trafikksikkerheten, også for de som ikke blir kontrollert, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.

I 2018 ble nær 22.000 busspassasjerer kontrollert for beltebruk. 26 prosent av de som har opplevd beltekontroll, oppgir at de har begynt å bruke belte i buss, viser en undersøkelse fra Statens vegvesen.

Dette er de tryggeste bilene

Å bruke sikkerhetsbelte også på bussen er viktig for din egen sikkerhet, og for andres. Foto: Scanpix
Å bruke sikkerhetsbelte også på bussen er viktig for din egen sikkerhet, og for andres. Foto: Scanpix Foto: Scanpix

Også bussjåfører ble tatt

– De aller fleste av oss vet at det er påbudt å bruke belte også på bussen. Det er vanene som henger etter og som vi ønsker å påvirke i mer trafikksikker retning. Her er ikke minst bussjåføren en viktig rollemodell, sier Lutnæs, i en pressemelding.

I de totalt 921 busskontrollene som ble gjennomført i forrige uke, var det sju av bussjåførene som satt usikret. Fire av dem ble ilagt gebyr.

De unge tar mest buss og er de dårligste beltebrukerne. Unge i alderen 15-29 år er derfor hovedmålgruppen for Belte i buss-kampanjen.

27 døde fordi de ikke brukte sikkerhetsbelte

Trenger påminnelser

– I den nye kampanjefilmen ønsker vi å sette beltet inn i et større perspektiv. Vi ser ulike mennesker som fester beltet på hverandre, og på den måten viser omsorg for dem de har rundt seg, samtidig som de hjelper hverandre å huske beltet, sier Lutnæs.

Statens vegvesen ønsker å komme så tett på brukssituasjonen som mulig. For det er i bussen det skjer – det er der valget om å feste eller ikke feste beltet, blir tatt.

– I bilen er beltet nå en godt innarbeidet vane. På bussen trenger vi påminnelser. Vi har derfor laget materiell som vi håper busselskapene vil ta i bruk på skjermer i bussene og andre flater de disponerer. Samtidig kan vi alle sammen minne hverandre på at beltet må på – også på bussen, sier Lutnæs.

Sjekk selv: Slik finner du ut hvor sikker bilen din er

Se skrekkvideo: Her ble det null stjerner i krasjtest