5 ting du må gjøre før kulda setter inn

I morgen er det kanskje for sent

Med noen få og enkle grep kan du gå vinteren tryggere i møte.
Med noen få og enkle grep kan du gå vinteren tryggere i møte.

Så kommer den altså i år også. Slik som alle andre år. Vi snakker selvfølgelig om kulda.

Ikke alltid like behagelig for deg og meg og heller ikke behagelig for vår trofaste tjener som holder til i garasjen eller på parkeringsplassen.

Her får du noen råd for å gjøre livet litt enklere for sistnevnte og dermed deg selv. Å stå der en kald morgen med en bil som nekter å starte er vel ikke akkurat det noen av oss drømmer om.

Heldigvis behøver det ikke være verken dyrt eller vanskelig å sikre seg at bilen fungerer. Følger du disse fem rådene er mye gjort for et trygt og forutsigbart bilhold i vinterkulda.

Les også: Varm bil i vinterkulda: Her er tipsene1. Ha nok strøm på batteriet:

Dette er problem nummer én når kulda setter inn. Nesten så mye som halvparten av alle bilbergningsoppdrag om vinteren handler om flate batterier.

Å lade batteriet en gang eller flere gjennom vinteren er smart.
Å lade batteriet en gang eller flere gjennom vinteren er smart.
Mye småkjøring og høyt strømforbruk i form av lys, varmeseter, varmetråder. varmeapparat etc. gjør at batteriet ofte ikke lades tilstrekkelig opp. Når det blir kaldt, reduseres batterikapasiteten ytterligere, samtidig som bilmotoren er mer tungstartet. En veldig dårlig kombinasjon med andre ord. Vi anbefaler å sjekke / lade batteriet jevnlig gjennom vinteren.

Les også: Slik unngår du flatt batteri i vinterkulda

2. Sjekk frostvæska:

Sjekk frysepunkt og nivå, det tar to minutter og gjøres på de fleste bensinstasjoner og alle verksteder. Fryser denne "står motoren i sju stein". Alt sitter fast. I verste fall sprenges motorblokka. At det er en kostbar affære er neppe noen stor overraskelse.

3. Service:

Det kan koste skjorta å levere bilen på verksted - på broom.no går debatten rundt timeprisene høyt.
Det kan koste skjorta å levere bilen på verksted - på broom.no går debatten rundt timeprisene høyt.

Som allerede nevnt er en kald motor tungstartet. Men ny og frisk motorolje hjelper. Den er mer lettflytende, smører bedre og gir dermed både mindre slitasje og lettere start. En generell sjekk av filtre, tennplugger, glødeplugger og registerreim hører også med. Er alt dette i orden, bidrar det definitivt til et lettere vinterliv både for deg og bilen din.

– Hvor viktig er det egentlig å ta service på bilen?


4. Dieselfilter:

De siste årene har vi fått en voldsom økning av dieselbiler i Norge. Diesel begynner å "krystallisere" seg allerede ved ti minusgrader og har man da et gammelt dieselfilter som allerede har tatt opp, skitt fuktighet og vann, skal det ikke mye til for at dette går tett når kulda setter inn. Å skifte dieselfilter før vinteren er en billig forsikring.

5. Smør dørlåsene:

Det hjelper lite om du har alle de andre tingene på listen over om du ikke kommer inn i bilen din ... Smør dørlåsene godt med en god låsolje. Gi også dørlistene en omgang med silikonstift i samme slengen, så bør du være sikret her. En god isskrape og snøkost hører også med i standardutrustningen i en vinterbil. Kanskje på tide å finne det fram nå?

Aaaauuuuu: Gjett hva som fryser fast i dørlåsen her?

Har du andre gode vinterråd du vil dele med Brooms lesere – så skriv inn i kommentarfeltet under:

Motorvarmer: Ikke la den stå i for lenge