Volvo må låne mye penger for å ha råd til å utvikle nye modeller.
Volvo må låne mye penger for å ha råd til å utvikle nye modeller.

4.873.600.000 kroner – det er beløpet Volvo må låne

Salget svikter - har ikke råd til å utvikle nye modeller.

800 millioner dollar, eller i overkant av 4,8 milliarder kroner. Det er så mye penger Volvo PV (Volvo Personvagnar) må ta opp i lån for å ha råd til å utvikle sine neste generasjoner bilmodeller.

For selv om mesteparten av modellutvalget får en aldri så liten makeover i 2014-utgavene, er det er ikke til å stikke under en stol at deler av modellutvalget til Volvo begynner å trekke på årene.

Går ut på dato

XC90, V70, XC70 og S80 er alle eksempler på modeller som er i ferd med å gå ut på dato.

Men det å lage bil koster mye penger. Det å lage en fin og sikker bil koster enda mer ...

Førstemann på fornyingslisten er XC90. Her må Volvo investere store penger i den nye, planlagte SPA (Scalable Product Architecture)-plattformen som modellen skal bygges på.

Flere andre av Volvos større modeller vil også bygge på denne. Etter det vi erfarer kommer både nye S80 og V70 på samme plattform.

Nye motorer lages nå

I tillegg kommer Volvo med en helt ny og veldig spennende motorserie som de kaller for VEA (Volvo Engine Architecture), som vi har skrevet om flere ganger tidligere og som du kan lese mer om her:

De nye motorene ble satt i produksjon forrige uke, og vil komme i et vidt spekter, med både bensin- og dieselutgaver den nærmeste tiden. Samtidig får de også nye girkasser.

De første bilen med den nye drivlinjen blir å finne hos norske forhandlere rett over nyttår.

Det skjer med andre ord mye spennende hos Volvo framover, men det koster så mye penger at det altså måtte lånes av statlig kontrollerte China Development Bank.

Volvo 240: En liten nasjonalskatt

Selger ikke som forventet

Når det gjelder det globale salget av Volvos biler, ligger de godt bak skjema.

Målet er å selge 800.000 biler i året fram mot 2020. I år så ser det ut til å stoppe på rundt halvparten. Dermed blir ikke inntjeningen som forventet og lån må tas.

Men med det nye lånet i "boks" så bør Volvos kapital være sikret de kommende årene.


Les også: Selv svigermor ser at den begynner å bli gammel